Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 137 285

Призив от феновете
вторник 20 юни, 2017

 
Призив от феновете

До г-н Теодор Теодоридис, генерален секретар на УЕФА

До г-н Борислав Михайлов, президент на БФС

ПРИЗИВ
ОТ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ЦСКА

Уважаеми господа,

През изминалите две години най-успешният български футболен клуб ЦСКА премина през сериозни изпитания и трудности. В резултат на безотговорно и вероятно недобросъвестно управление финансовото състояние на юридическото лице, чрез което нашата футболна общност участваше в системата на БФС, се влоши драстично и непоправимо в периода 2008-2015 година. В резултат на това беше взето решение за преструктуриране, което да гарантира продължаване на традициите на клуба ни. Последвалите процеси срещнаха одобрението на огромното мнозинство от привърженици, за което свидетелства непоколебимата фенска подкрепа, затвърдена допълнително и от легендите на клуба.

Вярваме, че за разбирането на подобни сложни казуси следва да бъдат отчетени особеностите на местния футболен живот. Това следва да бъде направено в две направления - структура на фенската подкрепа и досегашната практика на БФС по сходни казуси.

Относно първото дори и повърхностен анализ стига до извода, че основният обществен интерес в България е разпределен предимно между два клуба, единият от които е ЦСКА. ЦСКА, който е флагман на българския футбол през всичките 70 години от съществуването си, достигнал исторически за родния футбол успехи в европейските клубни турнири и местното първенство. Поле за изява на едни от най-големите български футболисти - Петър Жеков, Димитър Якимов, Димитър Пенев, Христо Стоичков, Димитър Бербатов и десетки други.

За разлика от други футболни първенства, интересът в българското е концентриран върху двата гранда. Отчитайки консервативната природа на футболните привърженици, не е трудно да стигнем до извода, че без единия от тях качеството на първенството ще спадне драстично, което ще нанесе непоправими вреди на най-популярния спорт в България.

Имайки предвид тази особеност, БФС е предвидил в нормативните си актове възможността да лицензира клубове, правейки изключение от определени правила, ако това се налага от обществения интерес. Считаме, че наличието на такава възможност е проява на разум и зрялост в една специфична среда, каквато е българската. Затова ние приемаме, че допускането на такова изключение е най-мъдрото, обществено оправдано и изобщо икономически изгодно в дългосрочен план решение за българския футбол.

Нещо повече - това не е възможност, която е използвана за пръв път. Практиката на БФС познава достатъчно примери, в които допуска преструктуриране на клубове и участието им в първенството директно в елита с други юридически лица. Най-пресен пример за това е ПФК Лудогорец 1945 (Разград), който е класически пример за заобикаляне на т.нар. тригодишно правило при първото му участие в европейските клубни турнири.

С оглед изложеното, ние, привържениците на ЦСКА, считаме, че недопускането на клуба ни до участие в Лига Европа сезон 2017/2018 е в разрез с обществения интерес, подкопава конкуренцията в първенството и противоречи на досегашната практика на двете футболни централи, като потенциално може да доведе до милиони евро пропуснати ползи както за клуба, така и за българския футбол. Затова настояваме да извършите единственото законосъобразно нещо и да възстановите участието на ЦСКА в турнира!

С  уважение,
привърженици на ЦСКА

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 Wallet

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2021 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА