Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 137 275

Вечното дерби е сблъсък на идеологии
петък 03 март, 2017

 
Вечното дерби е сблъсък на идеологии

Популярният привърженик на ЦСКА Пламен Живков сподели своите очаквания преди Вечното дерби, което ще се играе на 4 март от 14:30 часа на националния стадион "Васил Левски"

Предстои мачът ни с Левски. Да, това е дерби и мач номер едно в българския футбол. Вярно е, че за тях дълги години това беше единственият мач с голям европейски отбор, а за нас просто един задължителен ангажимент в паузата между срещите ни с истински равностойните  ни съперници в евротурнирите. Но така или иначе, не може да не бъде най-важният мач в първенството срещата между първия и втория, а вторият почти винаги бяха именно те.

Допълнителен заряд дава и противопоставянето на две идеологии и два мирогледа, които се олицетворяват от двата клуба. През годините и ние и те сме сменяли юридически регистрации, форми на организация и дори имената си, но винаги сме били ясно разпознаваеми със своята същност. От едната страна заставаше гордият носител на славни вътрешни и международни успехи, постигнал всичко с талант, труд и строг армейски ред и дисциплина. От другата страна- вечният галеник на всички власти, любимецът на футболните ръководители и съдии, комплексиран от нас дълбоко още от първата ни титла през 1948 година, измъкната изпод носа им точно когато се бяха нагласили да властват дълги години, подкрепяни от тогавашното държавно ръководство. Комплекс, който се задълбочи неимоверно с времето вследствие на продължителното ни превъзходство и европейската ни известност. Комплекс, довел до безсилие и породил многобройни непозволени удари под кръста от тяхна страна.

В момента те са най-яркият символ на гнилостните процеси в българския футбол, обхванати са от депресия и разпад на синята общност, докато ние преживяхме достойно своя катарзис,  стъпили сме на здрава основа, имаме ясна перспектива за развитие и показахме невиждана мобилизация и единство на армейските редици в борбата за спасяването и по-доброто бъдеще на клуба. За спортно-техническото ни предимство е излишно да говорим.

Това обаче ни най-малко не означава, че резултатът е предопределен. За тях победата е от изключително значение, защото ще им даде може би последна глътка въздух в агонията им, която е не толкова финансова, колкото морална и ценностна. За нас тя би била много сладка, но нито победата, нито загубата, няма да промени възходящото ни развитие. Така че те ще се хвърлят като гладиатори-смъртници.

Ролята на нас, привържениците, е ясна. Не сме от вчера участници в големи мачове. На стадиона (с изключение на възпрепятстваните от отдалеченост и болест), мощна подкрепа от първата до последната минута, изпращане на играчите с благодарност и любов, независимо от резултата. Няма човек, в това число и в противниковите редици, който да се съмнява, че битката на трибуните ще бъде спечелена безапелационно от нас. 

Никой не може да даде гаранции за резултата на терена, въпреки нашето превъзходство, защото това е футбол, а не статистически отчет, и той е велик именно със своята непредвидимост. Но съм сигурен, че момчетата ще дадат всичко от себе си до последна капка пот. Видях повечето от тях, поздравих ги, пожелах им успех и усетих настроението и нагласите им за мача. Видях силен стремеж за победа. Така че ако резултатът случайно не се получи, причината няма да е в тяхно нежелание или липса на висок дух. Нека знаят, че в победи и загуби любовта ни и подкрепата са неизменни, да излязат освободени от напрежение на терена и заедно да се забавляваме.

Това е. Другото на националния стадион в събота от 14:30. Имам усещането, че ще стане хубав футболен празник. Не го изпускайте!

Напред, Армейци! Заедно ще възвърнем величието на ЦСКА!

Пламен Живков

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 Wallet

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2021 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА