Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 730

Троен празник в ЦСКА
събота 21 април, 2018

 
Троен празник в ЦСКА

Армейци,

днес три легенди на българската художествена гимнастика, които започват своята кариера в ЦСКА, празнуват рожден ден. Това са Мария Гигова и сестрите Адриана и Камелия Дунавски.

Мария Гигова празнува своя 71-и рожден ден. Те е първата голяма звезда на българската художествена гимнастика. Гигова пробива в световния елит на Световното първенство в Копенхаген през 1967 година, където печели титлата на обръч. Две години по-късно тя става световна шампионка в многобоя и печели още титлите без уред, с обръч и с въженце на първенството на планетата във Варна. През 1971 година Мария Гигова отново е на световния връх на шампионата в Хавана, където печели златото в многобоя, както и титлите на лента и бухалки. През 1973 година Гигова завоюва в Ротердам третата си поредна световна титла в многобоя, а към нея добавя златото на обръч.

След края на активната си състезателна кариера тя е неизменен член на техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ, а в периода между 1980 и 1992 е председател на институцията. Председател е на Българската федерация по художествена гимнастика в периода от 1982 до 1989 и през 1999. Обявена е за "Гимнастичка на века" в света и в България. Мария Гигова е удостоена с орден "Стара планина" за своите заслуги към спорта.

Адриана Дунавска печели сребърен медал в многобоя на Олимпиадата в Сеул през 1988 и е първата и единствена българка с олимпийски медал в художествената гимнастика. Освен това тя е европейска и световна шампионка и многократна медалистка на големи първенства.

Камелия Дунавска също е възпитаничка на ЦСКА и е част от националния ансамбъл на България. Тя е европейска и световна шампионка с ансамбъла.

Пожелаваме им здраве, щастие и много късмет!

 

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 MaxSport

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2022 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА