Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 270

Реплика на шампионската купа от 1948 г. вече е в Музея на ЦСКА
неделя 15 май, 2022

 
Реплика на шампионската купа от 1948 г. вече е в Музея на ЦСКА

Изключително сериозната колекция от клубни отличия, купи и медали, спечелени от спортните клубове на ЦСКА, се обогати с още едно безценно богатство - реплика на шампионския трофей от 1948 година!

Първата купа, спечелена от "армейците", вече е в Музея на спортната слава на ЦСКА и ще бъде на разположение на посетителите, които искат да я видят и да се снимат с нея.

Работното време на музея днес ще бъде от 10 до 16:20 ч., а от понеделник до четвъртък - от 10 до 18 ч.

Първата шампионска титла на ЦСКА съвпада още с раждането на клуба. През май 1948 г. се постига споразумение между футболистите на Септември и физкултурният колектив Чавдар за обединение под името "Септември" при ЦДВ.

Малко по-късно започва и борбата за шампионската титла, а надпреварата завършва в началото на септември 1948 г. Първият официален мач на "Септември" при ЦДВ е на 19 май 1948 г. на стадион "Юнак" срещу най-стария софийски футболен клуб Славия, а срещата завършва наравно - 1:1.

Съгласно жребия, отборът гостува на Априлов (Габрово) и е постигната победа с 2:0, а голмайсторите са Стойне Минев и Кирил Богданов. Реваншът се играе на стадион "Народна войска", а успехът 4:0 изпраща червените на полуфинал.

Следват срещите на "Септември" при ЦДВ със Спартак (Варна). Първата среща, играна в морската ни столица, е спечелена с 2:1 след попадeния на Димитър Миланов. Реваншът е на претъпкания стадион в София, където следва нова победа, този път с 4:1. Голмайсторите са Димитър Миланов на два пъти, Тодор Такев и Кирил Богданов.

Големият финал е срещу Левски, който е шампион през последните две години. Именно от този мач стартира и голямото съперничество между червени и сини. Спортно-техническата подготовка на Септември при ЦДВ се води от капитана на отбора Нако Чакмаков, а физическата - от популярния български боксьор Константин Николов - Замората.

Първият двубой е на 5 септември, на стадион "Юнак". Под ръководството на главния съдия Борислав Каменски Септември при ЦДВ губи с 1:2. Съдбоносната среща за трофея е на 9 септември 1948 г., отново на стадион "Юнак", като съдия на срещата е Стефан Данчев. Септември при ЦДВ печели по драматичен начин с 3:1 след две попадения на Димитър Миланов и едно на капитана Нако Чакмаков, който се разписва в последната минута, за да положи основните на армейските успехи на футболния терен.

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 MaxSport

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2022 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА