Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Спортен клуб по Самбо и Джудо ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Спортен клуб по Самбо и Джудо ЦСКА - ИСТОРИЯ

Самбото в ЦСКА има вече 48-годишна традиция. Началото е дадено през 1968 от покойния Нейко Делин, който бързо извежда клуба до традиционните за ЦСКА върхове. През годините състезателите по самбо на ЦСКА успяват да завоюват редица отличия и дават на България много европейски и световни шампиони в този спорт.

Георги Юсев е роден на 7 май 1959 , като цялата му кариера преминава в ЦСКА. Юсев става световен шампион по самбо през 1987 г. След края на активната си кариера продължава като треньор на ЦСКА и асистент в държавния тим. През 1991 г. влиза в УС на федерацията, а през 1996 получава признание за апостолската си самбо-мисия и е избран за генерален секретар. В тези години самбото изплува от анонимността и по популярност изпреварва много олимпийски спортове. Ентусиазмът му не остава незабелязан и от европейската федерация. Там първо го избират за председател на съдийската комисия, а от 2004 г. е член на Изпълкома на ЕСФ.

Едно от най-нашумелите имена в спортното самбо е на Борис Борисов. Големият му връх е 2014 година, когато става и световен шампион. Борис Борисов е убеден, че който се състезава за ЦСКА, не може да бъде посредствен спортист и винаги трябва да е устремен към върховете в България и в света. Според него емблемата на армейците е много задължаваща.

Валентин Минев е друга значима фигура в „червеното" самбо. Освен редица титли на републиканско ниво, той успява да покори и европейския връх на първенството във Варна през 1982, когато триумфира със златото в категория до 62 кг. Клубът по самбо продължава своето възходящо развитие и през новия век, когато спортът добива и още по-голяма популярност. През последните десет години ЦСКА е завоювал над 60 медала на европейския и световен тепих. Историческо остава постижението на Иван Илиев, който е петкратен европейски шампион за мъже в кат. +100 кг, а освен това успява да спечели и редица медали на световните първенства през последните няколко години.

При жените, армейските спортисти също имат впечатляващи международни успехи, които се свързват с имената на Мария Оряшкова, която е шесткратна европейска и петкратна световна шампионка.

Други видни имена при жените са Ваня Иванова и Мария Янчева, които също в различни периоди стъпват на световния връх. Така самбото става един от най-развиващите се клубове в рамките на ОСК ЦСКА и продължава да развива успешно мисията си да изгражда шампиони с червения екип.

Джудото в ЦСКА има вече 45 годишна история. Секцията по този олимпийски спорт е основана през 1967 г. от Божик Златков, който подготвя в последствие и първия български джудист, стигнал до схватка за медал на СП - Васил Пенчев. Това се случва през 1972 в категория абсолютна.

Големите успехи обаче идват през 80-те. През 1981 Атанас Вълчев в кат. 86 кг. става първият българин, европейски шампион за младежи. Година по-късно Атанас Герчев пък печели сребро на европейското първенство при мъжете в кат. до 60 кг. Клубът по джудо на ЦСКА е един от тези, които успяват да затвърдят възхода си и след промените през 1989г., а през 21 век е постигнат нов златен век за армейското джудо. Само от 2000 насам джудистите на ЦСКА печелят над 30 медала на европейски и световни първенства, което е исторически връх изобщо за този спорт в България. Иван Илиев става първият и единственият досега в историята на българското джудо състезател, който успява да стигне до голям шлем със спечелени 3 медала в една година. През 2004 Илиев завоюва бронзов медал от ЕП за младежи, сребърен медал от ЕП за мъже до 23 г. и бронзов медал от световното първенство- единственият в историята на джудото при младежите. Общо Иван Илиев има в своята колекция шест отличия от големи международни форуми за младежи и мъже. Най-големият връх в историята на българското джудо пък е дело на Георги Георгиев, който на Олимпийските игри в Атина през 2004 стига до брозна. Това е и единственият роден медал на Олимпиада в последните 30 год. Освен уникалният успех в Атина, Георгиев печели бронз и на три европейски първенства в периода 2000-2006.

Най-новата звезда на ЦСКА в джудото е Ивайло Иванов. През 2010 той печели европейската титла за кадети, а три години по-късно вече е европейски шампион при мъжете.

Най-големият триумф на Иванов до момента е Големият шлем в Абу Даби през 2015г.

Армейското джудо разполага и с изключително силни състезатели при жените. Ивелина Илиева е носителка на пет медала от европейски и световни първенства за девойки и жени, а Мария Янчева може да се похвали с два сребърни медала на европейски шампионати за девойки.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА