Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Борба свободен стил ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Борба свободен стил ЦСКА - ИСТОРИЯ

Борбата е един от спортовете, в които ЦСКА има огромни традиции. Клубът през годините е завоювал стотици отличия на национално ниво, а едни от най-големите родни шампиони са продукти именно на школата на "червената борба". От ЦСКА са излезли голяма част от най-големите звезди на българската борба, които са спечелили за България десетки медали на Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства.

Достатъчно е да споменем легендарен състезател като Валентин Йорданов, който е спечелил за България общо седем световни титли, златен олимпийски медал в Атланта през 1996, както и редица други отличия. Йорданов идва в ЦСКА през 1978 г. и започва да тренира под ръководството на Янчо Патриков. С екипа на армейците се състезава до 1990, като в този период печели четири световни титли в категория до 52 килограма, сребро на шампионата в Токио и бронз в Будапеша.

Друга голяма фигура е Георги Янчев, който се състезава в категория до 100 килограма. Янчев е европейски шампион от първенството в Атина през 1986 г. Георги Янчев е носител е на сребърен медал на континента от 1983-а и бронзов от 1987-а. В колекцията си има още два бронзови медала от световните първенства - 1983 и 1986 г.


ЦСКА винаги е бил изграден от състезатели, на които България може да разчита, независимо за кой вид спорт става дума. Армейците са гордостта на Родината, а фактите за това твърдение са много.

Александър Нанев също е продукт на армейската школа по своборна борба. Той е двукратен европейски шампион от първенствата в Атина 1986 г. и във Велико Търново 1987 г. Също така е бронзов медалист на Европа през 1979 и 1988 г. Нанев на три пъти е на крачка от световна титла, но малко не му достига, за да стане световен шампион. И в трите случая Александър Нанев остава със среброто - 1985, 1986 и 1987 г. Веднъж той се класира и на трето място на СП - през 1977 г. Носител на "Златния пояс" на Дан Колов за 1988 г. След като прекратява кариерата си, Нанев става треньор. През 2000 г. той е наставник на националния ни отбор на Олимпиадата в Сидни.

Представител на борбата е и актуалният председател на ОСК ЦСКА Георги Калчев. Състезава се в категория до 57 килограма в свободния стил. Най-големият успех в кариерата на Калчев е спечелването на европейската титла през 1986 г. на първенството в Атина, Гърция.
Калчев е и двукратен бронзов медалист на европейските първенства през 1984 и 1987 г. На световни първенства печели сребро през 1986-а и бронз през 1985 г.

Като говорим за борбата в ЦСКА не можем да пропуснем и Камен Пенев. През спортно-състезателната си дейност, той печели всички републикански първенства в категорията си, получава редица международни отличия. Още като ученик в Свищов става шампион на България - в 7-ми клас - за пионери, а в 8-ми клас - за младша възраст. Следват редица първи места в България - през 1977 г. на турнира "Дружба", през 1978 г. - сред младежи до 22 г., през 1980 г. - сред мъже до 68 кг. Заема призови места и в международни турнири.

През 1978 г. Камен Пенев е втори сред младежите на Европейското първенство във Финландия. През 1981 г. завоюва трето място на Световното първенство в Скопие и става заслужил майстор на спорта. Следват първо място през 1983 г. на Европейското първенство в Будапеща за мъже в категория до 68 кг. и трето място на Световното първенство в Киев. Отличията продължават и през 1984 г. - 3-то място на Европейското първенство в Швеция, 2-ро място на Международния турнир в София. Последно доказателство, че армейците не са само славно минало е фактът, че Кирил Терзиев - бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин през 2008, е израснал като състезател именно в ЦСКА.

В момента традицията на ЦСКА в свободната борба се продължава от клуба по борба "Армеец-свободна борба ЦСКА".

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА