Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Академично гребане ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Академично гребане ЦСКА - ИСТОРИЯ

Клубът по академично гребане на ЦСКА има огромни традиции в изграждането на големи шампиони. Гребането е един от спортовете, в които ЦСКА има огромен принос не само в национален, но и в световен мащаб. Най-значимите фигури в този спорт Светла Оцетова, Здравка Йорданова и Румяна Нейкова излизат именно от червения клуб, преди да покорят световните върхове в гребането.

Самият спорт започва да се развива в България през 1950, когато е създадена "Републиканска секция по гребане и ветроходство", а само три години по-късно е и първото републиканско първенство в Бургас, в което участват 107 мъже и 8 жени. През следващите години спортът се развива бурно, а през 1963 е създадена и отделна федерация по гребане. ЦСКА също развива сериозно академичното гребане от самото начало и естествено предава шампионския дух на своите състезатели и на националния отбор.

Първата значима фигура в армейското гребане е Верка Алексиева, която през 1967 печели и първия медал за България от голямо първенство. Това се случва на европейското първенство във Виши, където четворката скул в състав Миглена Тошева, Екатерина Костова, Верка Алексиева, Стойка Генова взима бронз. Алексиева е основна фигура и при първия медал за България на световно първенство. Това се случва през 1975 на шампионата на планетата в Нотингам, където отново четворката скул в състав Верка Алексиева, Искра Велинова, Траянка Владимирова и Светла Гинчева стигат до второто място след лодката на Германия.

Именно в Нотингам изгрява и звездата на армейките Здравка Йорданова и Светла Оцетова, които стигат до бронза на двойка скул. Само година по-късно двете носят първата олимпийска титла на България в гребането. Това се случва на игрите в Монреал, където Оцетова и Йорданова са безапелационни в двойката скул. До титлата в Монреал Светла Оцетова и Здравка Йорданова достигат и с малко хитрина. Четворката с участието на Алексиева пък стига до престижното четвърто място. Йорданова и Оцетова година по-късно стигат до сребърен медал на световното първенство в Амстердам, а година след това стъпват и на световния връх на шампионата в Нова Зеландия. На следващото първенство на планетата, Оцетова и Йорданова имат възможност да защитят успеха си от Нова Зеландия.

И Светла Оцетова, и Здравка Йорданова остават верни на емблемата ЦСКА. Двете записват редица успехи с червения екип. Преди да започне да се занимава с гребане, Светла Оцетова е тренирала плуване, но заради здравословни проблеми тя трябвало да спре да плува. Малко известен факт е, че Светла Оцетова започва да се занимава с гребане заедно със сестра си Криста.

През 80-те пък ЦСКА дава на България и на света нова световна звезда. Под ръководството на Верка Алексиева започва бляскавата кариера на Румяна Нейкова. В началото тя не се състезава индивидуално, а в отбор от две или четири гребкини на лодка.
Първият успех на Румяна идва през 1989, когато става световна вицешампионка за девойки, а през следващата година става световна шампионка за девойки.

През 2002 г. и 2003 г. Румяна Нейкова спечели златни медали от световните първенства в Севиля и Милано и стана единствената българка с два златни медала от световни първенства по гребане. На първенството през 2002 поставя световен рекорд на скиф. На олимпийските игри в Атина обаче остава трета.

На световното първенство през 2005 г. Румяна Нейкова и Миглена Маркова печелят сребърни медали на двойка-скул. На световното първенство в Мюнхен, през 2007 г., печели сребърен медал. Месец по-късно спечелва титлата на Европейското първенство в Познан. На петата си олимпиада, летните олимпийски игри в Пекин, Румяна Нейкова става олимпийска шампионка в дисциплината скиф.

Гребен клуб ЦСКА продължава своята дейност на езерото в Панчарево под ръководството на Емил Манолов и треньорката Илиана Савчова.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА