Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Водна топка ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Водна топка ЦСКА - ИСТОРИЯ

Водната топка е един от най-старите олимпийски спортове, официално признат за най-трудния спорт в света. Клубът по водна топка на  ЦСКА е основан през 1948. През годините, ЦСКА се налага като най-успелият отбор по водна топка в България. История, с която всеки състезател и треньор се гордее.

"Армейците" са отборът с най-много спечелени титли в България и с най-големи успехи на международната сцена.

През 1983 година, националният отбор на България, съставен почти изцяло от състезатели на ЦСКА, успява да спечели силния международен турнир за купа "Диана". Турнирът е смятан за мини световно първенство, като в него са участвали най - силните отбори в света. От ЦСКА излиза и първият състезател в чужбина. Васил Нанов заминава за Италия през 1987 година.

През 1989 ЦСКА прави едно от най - силните си участия в турнира за Купата на Европейските шампиони. В четвъртфинална среща Армейците се изправят срещу колоса на водната топка в Европа- отборът на Младост Загреб, където драматично отстъпват на именития си противник.

През своята история ЦСКА има спечелени 38 държавни титли и е печелил купата на България 30 пъти. С много труд и тренировки, треньорите в ЦСКА са създали почти всички големи български състезатели по водна топка. Голяма част от състезателите от отбора на века на България по водна топка са излезли от школата на ЦСКА.

Най-успелият български състезател по водна топка, голмайсторът на Европа за 2011-2012 Свилен Пиралков, е бивш състезател на ЦСКА. Армейците винаги са били гръбнака на националния отбор на България по време на най-добрите класирания на Олимпиади, Световни и Европейски първенства.

Един от най- добрите вратари по водна топка на България- Делчо Вълков от ЦСКА, е избран за най-добър вратар в Европа на първенството в Тенерифе - Испания. Куриозното в случая е, че отборът ни се класира на 7 - мо място, но вратарят ни Делчо Петков е обявен за № 1, което е прецедент.

Като наследник на дългогодишна традиция във водната топка, настоящето ръководство на ЦСКА се стреми да продължи и доразвива спорта водна топка на най-високо ниво в България. Целта на клуба е да се възвърне старата слава на водната топка като един от най - успешните колективни спортове в България. За постигането на тази цел, през последните години ЦСКА направи сериозни промени, назначавайки за треньори млади специалисти с доказани качества като състезатели, с нужното образование и амбиция за развитие.

Успехите на клуба са постигнати до голяма степен благодарение на безвъзмездните лични усилия и финансова помощ на състезатели и ръководство. Въпреки ограничените финансови средства, ЦСКА успява да се пребори с клубове, притежаващи мощни спонсори. Дори и в сегашната тежка финансова ситуация, клубът се представя на изключително високо ниво, печелейки купата на България и титлата при мъжете през 2015.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА