Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Спортна акробатика ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Спортна акробатика ЦСКА - ИСТОРИЯ

Спортната акробатика в ЦСКА датира от 1981г. с назначаването на щатният треньор Юри Инджов.

Идеята за възникване на спортната акробатика към спортната гимнастика е на Манол Манолов- началник сектор гимнастика по това време. Още с появяването на републиканските първенства, състезателите от ЦСКА завоюват първите медали. През 1982г. се обособява секция по спортна акробатика с председател Минчо Тодоров.

На Световното първенство през 1982 в Лондон, Елена Филипова, с личен треньор Николай Михов, завоюва първия бронзов медал за червения клуб. След това с назначаването на Крася Тенева и хореограф Даниела Хинкова се сформира много добър треньорски колектив и съчетан със силата на чевената фланелка дава нови впечатляващи резултати.

Следват години на отлични резултати от Световни първенства, Световни купи и Европейски първенства. Началото е поставено от тройката Ангелина Маджарова, Силва Минкова и Соня Гонева, които на Световното първенство в София през 1984 завоюваха три златни медала. Само година по - късно армейската тройка постига още едни връх. На Европейското първенство в Германия през 1985 година Ангелина Маджарова, Силва Минкова и Соня Гонева печелят златните медели. И въпреки че златните ни момичета прекратяват спортните си кариери, червения клуб ражда нова златна тройка.

Новата тройка Любов Чолакова, Соня Ангелова и Людмила Кръстева са безапелационни шампионки на Световното първенство в Рен, Франция, през 1986 година, като дублират успеха си и на Европейското първенство следващата година във Вроцлав, Полша.

Година след година ЦСКА продължава да обогатява колекцията си от медали. Многократни златни медалисти са Боянка Ангелова- обявена за най - титулуваната акробатка в България, Василена Пенова, Соня Ангелова, Людмила Кръстева, Йордан Цинцарски, Георги Милев, Борислава Станкова.

През 1995 и 1996 година смесената ни двойка Ивайло Кацов и Капка Тодорова стават последователно световни, а след това и европейски шампиони.

Традицията ЦСКА да трупа медали не само от Републикански, но и от Световни и Европийски първенства и Световни купи продължава и след 2000 година, когато конкуренцията по света става още по-голяма, а спортът в България запада. През 2005 година на Европейското първенство в Атина, поредната силна смесена двойка на ЦСКА Недко Костадинов и Ивона Стефанова отново се качва на почетната стълбичка, завоювайки бронзовите медали. Един от младите таланти на червената школа Денис Андреев, също с гордост се състезава за ЦСКА и продължава да печели медали по примера на своите предшественици. Както в почти всички видове спорт, и спортната акробатика на ЦСКА е най - титулуваният клуб в България, а медалите, които печели клубът, се увеличават с всеки изминал ден.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА