Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Спортен клуб по художествена гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Спортен клуб по художествена гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ

Художествената гимнастика е от спортовете, в които именно ЦСКА дава началото на най-големите български постижения и ражда едни от най-големите имена, които прославят родината по целия свят.

Началото на армейската художествена гимнастика е свързано с името на легендарната Жулиета Шишманова. Тя започва своята кариера в спортната гимнастика още като ученичка. През 50-те години Шишманова се насочва към художествената гимнастика, където дава началото на българската школа в този спорт. Големият принос на Жулиета Шишманова е като треньор. Нейни възпитанички са легенди в гимнастиката като Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова. За своя огромен принос в развитието на художествената гимнастика, Жулиета Шишманова е наградена с многобройни отличия от българската държава. Именно нейната състезателка Мария Гигова е и гимнастичката, която носи първите световни успехи на ЦСКА и България в този спорт. Първият пробив идва на Световното първенство в Чехия през 1965. Само две години по-късно, в Копенгахен, идва и първият златен медал на Световно първенство, който е спечелен на съчетанието с обръч.

През 1969 Гигова печели и първата си световна титла в многобоя, а към нея добавя златен медал без уред, златен медал с обръч, златен медал с въже и сребърен медал с топка. Триумфалният поход на Мария Гигова продължава и на Световното в Хавана през 1971, където тя печели отново световната титла в многобоя в комплект със златен медал с бухалки и бронзов медал с лента. Третата поредна световна титла на Мария Гигова е завоювана в Ротердам през 1973, където освен в многобоя, тя триумфира със златото с обръч, а с бухалки и лента печели бронз.
Мария Гигова остава в гимнастиката и след края на своята славна кариера. Тя дълги години е в ръководството и на българската, и на световната федерация по гимнастика, където също дава своя сериозен принос за развитието на спорта.

Друга видна възпитаничка на Жулиета Шишманова в армейската художествена гимнастика е Румяна Стефанова, която заедно с Мария Гигова налага българската школа в световен мащаб. Стефанова участва на 4 световни шампионата, в които печели два златни медала от ансамбловите съчетания на световните първенства във Варна и Хавана и бронзов медал от Копенхаген. Победителка е и в многобройни републикански и международни турнири. Загива в самолетната катастрофа заедно с Жулиета Шишманова и девойките от националния отбор по художествена гимнастика на 16 март 1978 г. на път за международен турнир в Полша.

Първият олимпийски медал за България в художествената гимнастика също е завоюван от състезателка на ЦСКА. Това е Адриана Дунавска, която в Сеул печели сребърен медал. Кариерата на Дунавска, която тренира в ЦСКА под ръководството на Борислава Кютчукова и Светла Колтчевска, включва много върхове, сред които златен медал с топка на европейското първенство през 1986, злато на лента и сребро в многобоя на световното във Варна през 1987, европейска титла в многобоя в Хелзинки през 1988 и европейска купа през 1989 в Хановер. Адриана Дунавска печели и бронз в многобоя на световното първенство през 1989 в Сараево. Нейната сестра - близначка Камелия също оставя сериозна диря в художествената гимнастика като част от ансамбъла на националния отбор.

Камелия Дунавска печели златни медали от европейското първенство в Хелзинки през 1988 и от световното първенство във Варна през 1987 г. След края на кариерата си Камелия Дунавска става треньорка по художествена гимнастика и за кратко треньор на националния ансамбъл.
Човекът, който продължава да поддържа огъня в ЦСКА и да дърпа конците, е Евгения Стоева. Тя е заместник-председател на клуба по художествена гимнастика и целият й съзнателен живот минава при армейците.

В новата ера на художествената гимнастика в ЦСКА Биляна Проданова е най-конвертируемото и известно име. Пътят на Биляна Проданова е обсипан със сълзи заради контузиите, но има и сълзи от щастие, които тя никога няма да забрави.
Биляна Проданова започва късно да се занимава с художествената гимнастика, но с много труд и упорство стига до върха, а това не остава незабелязано.

Независимо от успехите в миналото и настоящето, клубът по художествена гимнастика продължава да изпитва трудностите, които имат и останалите армейски отбори. Желаещите да се занимават с грациозния спорт в ЦСКА са твърде много, но нито едно дете не е върнато и това е причината от 10 години червените да имат и втори клуб - "Дунавска ЦСКА", за да могат всичките да участват в републиканските първенства.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА