Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Клуб по спортна гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Клуб по спортна гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ

През 1948 година се създава Държавно физкултурно дружествор ЦСКА Септемврийско знаме и от тогава в него членува гимнастиката. В Трети Димитровски район се използва базата на стадион Септември, а на 4-ти километър - зала "Армеец". След 1990 година се създава ОСК ЦСКА, чиито член до ден-днешен е клуб "Гимнастика ЦСКА".

От всички гимнастически клубове у нас той е с най-голям принос от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. Имената на много заслужили майстори на спорта са записани със златни букви в историята на родната гимнастика. 1960 година Велик Капсъзов завоюва първият олимпииски медал, който е бронзов и е спечелен на Олимпийските игри в Рим. Той е участник на две Олимпиади.

Завоювани европейски титли има записани на имената на Георги Адамов, Георги Христов, Калофер Христозов, Румен и Пламен Петкови. Участници на Олимпийски игри с призови отборни класирания са Петър Георгиев, Здравко Стоянов, Борислав Хутов и Мирослав Тевекелийски.
При жените името на Боряна Стоянова е едно от най-често споменаваните. През 1983 година на прескок тя печели титлата на първенството на планетата в Будапеща, а неин треньор е Маргарит Кръстев. Диана Дудева печели бронзов медал на земна гимнастика от летните Олимпийски игри в Сеул през 1988 година и заедно със своя треньор Иван Кондев оставят ярка диря в световната гимнастика. След 1990 година гимнастиците на ЦСКА също дават своя принос за България. Филип Янев има спечелен сребърен медал на прескок, шесто място на прескок на световното първенство през 2006 година в Мелбърн, както и пето място в същата дисциплина от Олимпийските игри в Атина през 2004 година.

Близо 18 години от кариерата на Филип Янев преминават в ЦСКА, а червените продължават да властват все още в гимнастиката. При жените блести името на Николина Танкушева, която има участие на два полуфинала на световното първенство през 2002 година в Дебрецен. Изпълнява прескок, записан под името "Танкушева". Николина Танкушева е и финалист на Европейското първенство в Холандия през 2003 година, а в нейно лице България има представител и на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Николина Танкушева е 6-кратен шампион на България, като още от малка дава заявка за нещо голямо.

Разбира се, няма как да бъде подминат и фактът, че член на гимнастическия клуб на ЦСКА е Йордан Йовчев, който отбива военната си служба в спортната рота през 1992-1993 година. От 2008 година е инструктор в българската армия, а в пребогатата му на отличия визитката се отличават читирите олимпийски медала от Сидни и Атина, както и още редица отличия и титли от световни и европейски първенства. Със сигурност Йордан Йовчев е най-титулуваният български гимнастик за всички времена, а като негов треньор Милко Танкушев го извежда до един от първите му големи успехи.

В момента в клуб "Гимнастика ЦСКА" има картотекирани 65 състезатели във всички възрасти, а с над 200 деца се работи в подготвителните групи.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА