Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Шахматен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Шахматен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Шахматът е един от осемте спорта, които са част от ЦСКА още от 5 май 1948 година. През първите години отборите се състезават под името Народна войска, а в различни периоди през клуба минават едни от най-ярките имена в българския шах, които носят и редица международни успехи на родината.

ЦСКА печели и първото в историята републиканско първенство по шахмат, което се провежда през 1950 година. По-късно са завоювани още две отборни титли при мъжете и две при жените, както и десетки индивидуални титли на видни армейски шахматисти.

Първоначално в клуба треньор е Александър Цветков, един от най-силните български шахматисти по това време, играл партия на Олимпиадата в Буенос Айрес през 1938 година срещу четвъртия световен шампион Александър Алехин. Цветков е 6-кратен шампион на България. Участвал е на 4 Oлимпиади и има огромен принос за развитието на българския шахмат. Той е и първият български шахматист, удостоен със званието международен майстор.

Първия български гросмайстор и шампион на България през 1958 година Милко Бобоцов, също е състезател на шахматен клуб ЦСКА. Той участва в 8 шахматни олимпиади с националния отбор на България, като в четири от тях играе на първа дъска. Бобоцов стига и до бронзов медал с отбора на България от Олимпиадата в Лугано през 1968 година. В негова памет през 2010 година шахматен клуб ЦСКА организира специален мемориал "Милко Бобоцов".

Друга голяма фигура в историята на армейския шах е гросмайстор Васил Спасов. Той е 6-кратен шампион на България и по този начин се нарежда на 2-3 място във вечната ранглиста на страната. Спасов е и световен юношески шампион от Тунха, Колумбия, през 1989 година.
Неговат съпруга Антония Иванова е шесткратен шампион на България за жени. Четири пъти е финиширала втора. Първите две титли тя печели с уникален резултат - 10 победи от 10 партии и 8 победи от 8 партии. Антония Иванова е участник и в първите две олимпиади за националния отбор на България.

През 70-те години под ръководството на международния майстор Петър Орев, юношите на ЦСКА стават 6 пъти подред шампиони на България - нещо, което и до ден-днешен е без аналог в историята на българския шахмат. Сериозна диря в историята оставя и Мая Коен, която също става шампион на България през 1992 година, а преди това тя печели и републиканската титла при девойките до 20 години.

Безспорно една от най-знаковите фигури в цялата история на „червения шах" е гросмайстор Кирил Георгиев. В своята богата визитка той има шест индивидуални шампионски титли на България - 1984, 1986, 2013, 2014 и 2015.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА