Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 139 665

Колоездене ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Колоездене ЦСКА - ИСТОРИЯ

Колоезденето в България има над 100-годишна история. Началото е поставено през 1902 година от група ентусиасти в Русе, а спортът скоро добива популярност в страната. Естествено ЦСКА също развива колоезденето в рамките на своя колоездачен клуб и дава на България едни от най-ярките имена в спорта на две колела.

Първите сериозни успехи идват още през 60-те години и са свързани с името на Димитър Котев. През годините Котев печели много купи и медали както в България, така и на международната сцена. Той е част от националния отбор на България, който печели Обиколката на Мраморно море през 1967 г. Две години по-късно пък е постигнато четвърто място на Световното първенство на писта в Бърно.

След това в годините българското колоездене, начело със състезателите от ЦСКА, постига още редица престижни класирания.

Друго голямо име на България в колоезденето е Грозьо Калчев, който също избира да се състезава за армейците, въпреки че е имал предложения от почти всички клубове в страната. През 1982 Грозьо Калчев достига своя връх с отбора на ЦСКА, като печели Обиколката на Турция, едно много трудно за времето си състезание, което е огромен успех за родното колоездене.

Може би най-яркото име в армейското колездене е Венелин Хубенов, който е един от най-успелите български колоездачи в цялата история на този спорт у нас. Хубенов печели Обиколката на България през 1982 година, в една изключителна битка, решена в последния етап.
Успехите на Хубенов излизат и извън рамките на родината. Той е част от националния отбор, който постига шесто място на 100 километра отборно на Олимпийските игри в Москва през 1980 година. Индивидуално той успява да постигне шесто място в едно от най-престижните състезания в света на колоезденето - Пробега на мира. Хубенов успява да спечели и отделни етапни победи в пробега.

Като цяло през годините, колоездачният клуб на ЦСКА е бил от големите лидери в родния шампионат. Подобно на футболия терен, и тук основните битки са с отбора на Левски. Това отборно състезание обаче оставя траен спомен в съзнанието на сина на тогавашния треньора Димитър Котев- Боби Котев, който е наблюдавал надпреварата от колата на баща си. Както във всички клубове на ЦСКА, така и в колоезденето, треньорът Димитър Котев е приемал второто място като трагедия.

След 1990-а обаче колоезденето е един от спортовете, които влизат в труден период поради липса на адекватно финансиране и оттеглянето на военните от спорта. Поради това за известен период ЦСКА дори не развива този спорт. Все пак клубът по колоездене е възроден от Боби Котев, като помощ оказва и сдружението "ЦСКА Завинаги". В актуалния отбор участват 19 състезатели от 4 възрастови групи.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА