Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Борба класически стил ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Борба класически стил ЦСКА - ИСТОРИЯ

Класическият стил в борбата също има огромни традиции в ЦСКА. Клубът е дал на България редица медалисти, а треньорската школа на армейците винаги е била на върхово ниво.

Първите по-сериозни успехи идват в края на 60-те годинии и са свързани с имената на Петър Донев и Петър Крумов. На световното първенство в Мар дел Плата през 1969-а Донев печели бронз в категория до 97 кг, а Крумов става световен шампион в кат. до 82 кг. Година по-късно Крумов преминава в по-горната категория до 87 кг и печели сребърен медал на световното първенство.

В началото на 70-те години успехите се свръзват основно с името на Стефан Ангелов. Той е носител на два бронзови медала от олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. и в Монреал през 1976 г. Печели и два бронзови медали от световни първенства през 1971 г. и 1975 г, както и сребро от европейското първенство през 1972 г. Носител е на златния пояс „Никола Петров" през 1976 г. По-късно Ангелов продължава като треньор и жъне успехи и в това поприще.

Огромно име в червения клуб по класическа борба е Георги Райков. Той печели световна титла при младежите през 1973, а на следващата година печели и европейското първенство за младежи. При мъжете дебютира през 1975 г. на европейското първенство в Людвигсхафен, където от първия опит печели златото в кат 90 кг. По-късно Георги Райков преминава в горната категория до 100 кг., където успехите не закъсняват. Кулминацията в кариерата му е златния медал от Летните олимпийски игри в Москва през 1980, който идва след два сребърни медала на световни първенства и още една европейска титла. В негова памет в град Копривщица всяка година се организира Турнир по класическа борба за кадети „Георги Райков".

Атанас Комшев е може би най-знаковият борец в класическия стил, който е излязал от ЦСКА.

В голямата борба Атанас Комшев влиза ударно с вицешампионска титла от световните първенства през (1982, 1983 и 1984). Носител на два бронзови медала от световни първенства (1985, 1987). Два пъти печели европейското първенство по борба (1984, 1986). Върхът в кариерата му е златният медал на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. в категория до 90 кг. На 2 ноември 1994 г. Атанас Комшев загива при нелепа автомобилна катастрофа в околностите на Велико Търново.

Много отличия на ЦСКА и България носи и Емил Иванов в категория до 57 кг. Значимите му успехи са световните титли през 1986 г. и 89 г. Става европейски шампион през 1983 г. Има сребърни медали от европейското през 1987 г. и 1989, а през 1991 става носител на Златния пояс на „Никола Петров".

Нено Ненчев като състезател успява да стигне до среброто на европейското първенство през 1988. Много по-трайна диря обаче той остава като треньор. В този си поприще Ненчев води не само армейците, но и националния отбор на България.

Сериозна диря на тепиха и като треньор оставя и Мариян Бяндов. Той е бронзов медалист от европейското първенство за юноши през 1984, по-късно е треньор в ЦСКА. Бяндов е асистент и в щаба на националните гарнитури за юноши и кадети.

Михаил Ангелов е друго славно име. Той е дългогодишен състезател на ЦСКА, но името му нашумява по-късно край тепиха. Ангелов е дългогодишен треньор в ЦСКА и националния отбор, където подготвя десетки бъдещи шампиони. Две години по-късно идва и реваншът, който нашите борци успяват да вземат.

При състезателите особено се откроява Петър Тенев. Той e един от най-силните състезатели в категория до 74 кг. Тенев е европейски шампион от първенството през 1989 г., както и бронзов медалист от световно първeнство.


В ЦСКА порядките са били различни от тези в другите отбори, а изискванията и целите, които са се преследвали, са били винаги високи. Състезаелите са били възпитавани да бъдат винаги устремени към победата.

Актуалната гордост на ЦСКА в борбата пък е Явор Янакиев. Той става световен шампион по борба класически стил на Световното първенство през 2007, а на Олимпиадата в Пекин през 2008 завоюва бронзовото отличие. През 2007-а Явор Янакиев е избран за спортист №3 на България.

Истинската борба, която продължава да води не на тепиха, а в живота за името на ЦСКА, е Даниел Капсъзов. Той е президент на класическата борба на армейците и дава всичко за клуба.
Разбира се, има и разочарование в младите борци на червените, които трябва да се чувстват немили - недраги, загърбени от държавата и лишени от каквато и да било помощ. Но младите момчета са още по-мотивирани да докажат, че ЦСКА е марка и име не само в българския спорт, а изобщо.

По този начин класиците на ЦСКА продължават да се борят и да оцеляват, по този начин те бранят честта на емблемата и ще продължават да го правят, защото са момчета с характер, защото са закърмени с шампионския дух на армейците.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА