Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Спортен клуб по лека атлетика ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Спортен клуб по лека атлетика ЦСКА - ИСТОРИЯ

Леката атлетика в ЦСКА има дълга и изключително успешна традиция. Армейците са дали едни от най-значимите фигури в този спорт през последните десетилетия, а ЦСКА е свързан с едни от най-ярките успехи на пистите и секторите за скокове. Първите големи пробиви на армейските лекоатлети идват през 70-те години.

Нарцис Попов дълги години диктува модата на 400 м, където поставя наколко републикански рекорда. Големият международен пробив идва в средата на 70-те години и е свързан с имената на Янко Братанов и Николина Щерева, които издигат българската атлетика до световно ниво. Янко Братанов е една от най-ярките фигури в родното бягане и е потомствено свързан с червения клуб. Братанов печели пет пъти републиканската титла на 400 метра с препяствия в периода между 1972 и 1979. Той има и две титли в зала през 1974 и 1975. Голямата слава обаче идва на международната сцена. През 1976 е спечелена европейската титла на 400 метра с препяствие и то с нов европейски рекорд в дисциплината. На олимпийските игри Братанов също се представя отлично. Той заема шесто място в Монреал и осмо в Москва, като и на двете Олимпиади показва отлични резултати в коронната си дисциплина. Янко Братанов и след края на активната си кариера остава тясно свързан с леката атлетика и дълги години е един от най-изявените български треньори в бяганията.

Николина Щерева е другото знаково име от 70-те години, което прославя ЦСКА и България в бяганията на средни разстояния. Цялата и изпълнена с медали и рекорди кариера преминава в ЦСКА. През 70-те и 80-те години Щерева се представя отлично на Eврoпeйските първенства в зала. През 1972 г. в Мюнхен при силна българска конкуренция в борбата за медали Николина Щерева става европейска шампионка в зала, като изпреварва друга известна българска атлетка - Лиляна Томова, която печели сребърния медал, а четвъртото място заема третата българка Иванка Бонова. Щерева печели още златен медал на Eврoпeйското първенство в зала през 1979 г. и финишира шеста през 1982 г. в Милано. Тя печели отново златен медал на 800 метра на финала за Световната купа през 1979 г. Най-големият връх в кариерата на Щерева безспорно са Олимпийските игри през 1976 г. в Монреал и 1980 г. в Москва. В Монреал тя е просто блестяща и стига до среброто на 800 м., като на финала е изпреварена единствено от рускинята Татяна Казанкина, която поставя световен рекорд. Любопитното е, че Щерева на финала също дава резултат над предишния световен рекорд, който е поставен само два месеца преди игрите. Пак в Монтреал Щерева достига и до финала на 1500 м, където само 49 стотни не й достигат за бронзов медал. С представянето си в Монреал Николина Щерева става първата лекоатлетка от България, която участва на финала на две дисциплини в една Олимпиада, нещо което е повторено само от Ивет Лалова години по-късно. На Олимпийските игри през 1980 г. Щерева отново стига до финала на 800 м, където остава седма. След игрите в Москва обаче започват да я мъчат контузии, които водят в крайна сметка до операция през 1983. Николина Щерева и до ден днешен е национална рекордьорка на 800 м с постижението си от 1979, а в богатата й колекция има и над 20 републикански титли на 400, 800 и 1500 метра на открито и в зала. За постиженията си в спорта и приноса за развитието на леката атлетика тя е наградена с медал "За заслуги към Народна република България", II степен.


През 80-те години голямото лице на армейската лека атлетика става Христо Марков, който покорява всички възможни върхове в тройния скок и става един от най-емблематичните български спортисти на всички времена. Марков притежава всички възможни златни медали в леката атлетика. Още през 1983 той става европейски шампион за юноши, две години по-късно печели титлата за мъже в зала, а през 1987 става световен шампион и на открито. На Олимпиадата в Сеул през 1988 Марков печели убедително златото като поставя и нов олимпийски рекорд. В личната му колекция от отличия има и 2 сребърни медала от европейски първенства в зала и на открито. През 1984-а Марков поставя световен рекорд за юноши с постижението си от 17.42, който и до ден днешен му отрежда второ място във вечната ранглиста. Година по-късно той поставя и европейски рекорд на скок на дължина в зала, а през 1987 става и европейски рекордьор на троен скок в зала, с постижение от 17.92, което и до ден днешен му отрежда четвърто място във вечната ранглиста. Единственият рекорд, който Марков не успява да подобри, е световният при мъжете. На световното първенство в Рим той е само на 5 см от тогавашното върхово постижение от 17.97 и само малшансът не му позвоволява да премине границата от 18 м. След края на кариерата си Христо Марков продължава да е тясно свързан с леката атлетика като треньор. Под негово ръководство се е подготвяла Тереза Маринова.

Друга емблематична фигура от лекоатлетическия клуб на ЦСКА е Пламен Кръстев. През цялата си кариера той се състезава за армейците, а титлите и отличията му говорят сами. Пламен Кръстев успява да предаде любовта към ЦСКА и на двамата си сина, като често им разказва за неговите постижения, както и за успехите на червените в различните видове спорт.

След промените през 90-те години леката атлетика в ЦСКА дълги години е в тежно състояние, но въпреки това ражда нови шампиони. Най-яркият пример за непреходните ценности на школата на ЦСКА е Петър Дачев, който оставя ярка диря в скока на дължина. Дачев изгрява на международната сцена с третото си място на европейското първенство през 1998. В същата година той става и световен шампион за младежи. През 2000 година Петър Дачев завоюва европейската титла в зала на шампионата в Гент, а на Олимпиадата в Сидни стига до 11 място. Нов бронзов медал е добавен 2 години по-късно на европейското първенство в зала във Виена.

В момента клубът подготвя редица млади таланти, които се надяваме скоро да продължат славната традиция на големите шампиони от миналото.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА