Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Спортен клуб по хокей на лед ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Спортен клуб по хокей на лед ЦСКА - ИСТОРИЯ

Хокеят на лед се развива в Българи от началото на 20 век, но за организиран хокей започва да се говори чак в края на 40-те години. През 1949 се провежда турнир по случай V-ия конгрес на БКП с участието на няколко отбора. На 16 септември същата година е учредена Републиканска секция по кънки и хокей на лед, първоприемник на Българска федерация по кънки и хокей на лед. В началото състезанията са от рода на градски първенства, без ограничения във възрастта. Един от първите отбори е този на ЦСКА.

През 1952 г. се провежда първият държавен шампионат, където ЦСКА остава извън тройката. В следващото първенство ЦСКА става трети и печели първите си медали. Следват няколко първенства, които се играят на столичния колодрум, в които ЦСКА под името ЦДНА печели четири пъти среброто и още два пъти бронза.

Златният период на ЦСКА настъпва през 60-те години, когато ЦДНА се обединява с тогавашния хокеен хегемон "Червено знаме" и под името ЦСКА "Червено знаме" печели четири поредни титли в периода 1963-1967. След второ място през 1968 златният ритъм е възстановен и ЦСКА отново е шампион през 1969. До 1975 са спечелени нови пет титли, а хегемонията на ЦСКА успява да наруши за един единствен сезон пернишкият тим "Кракра". Следва смяна на поколенията, която води и до спад и временна доминация на вечния съперник, ЦСКА отново успява да завоюва титлата чак през 1983 и я дублира в следващия сезон.

През 1986 армейците печелят и третата си титла за десетилетието, която се оказва и последна в следващите 27 години.

След промените през 1989 хокеят на лед като цяло запада в България, а ЦСКА е една от основните жертви на промените. В отделни първенства участват само по 3 отбора, а в един шампионат дори се стига до куриоза титлата да се определя между два състава. Въпреки това, ЦСКА през цялото време успява да запази хокея на лед жив и в последните години настъпва нов силен период, който е свързан с поемането на хокейния клуб от треньора и президент Кирил Ходулов.

Бъдеще пред хокея на лед в ЦСКА има, особено, когато в отбора играят млади и талантливи състезатели. От 2012 насам ЦСКА не само печели три поредни титли, но се връща с гръм и трясък и на европейската хокейна сцена. Клубът участва в престижния турнир за Континенталната купа, където в два поредни сезона успява да премине първата групова фаза. За съжаление през 2015 поради липса на достатъчно финансиране ЦСКА се принуждава да се откаже от участие във втората групова фаза за Континенталната купа, въпреки че печели убедително турнира в Белград.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА