Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 137 300

Хандбален клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Хандбален клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Началото на организирания хандбал в ЦСКА е поставено през месец октомври 1962 г., когато се извършва обединението на съществуващите дотогава ЦДНА и ДФС „Червено знаме''. С това се дава началото на детско- юношеската школа на ЦСКА по хандбал, която в по-късен етап се утвърждава като водеща в страната.

Първият мъжки отбор по хандбал към обединеното дружество ЦСКА ,,Червено знаме'' е създаден през месец април 1964 г., когато командирования от ВИФ ,,Г.Димитров" студент Михаил Сърбинов създава организацията на отбор, който трябва да участва в Спартакиада на клубовете през лятото на същата година. В отбора през различните години, за да отбият военната си служба, са преминавали почти всички по-известни и емблематични имена в българския хандбал.

За участие в Спартакиадата,  женски хандбален отбор е събран от състезателки от други спортове, предимно скиорки от алпийските дисциплини и ски бяганията, които по това време през лятото не са имали състезания, а от друга страна са изучавали хандбала в университета. През есента на същата година за треньор на женския отбор е назначен Тотю Вълчев, който участва и като сътезател при мъжете.

През 1965 г. на финалните състезания в Тутракан юношите на ЦСКА печелят първите медали (сребърни), като губят на финала с 1 гол разлика от отбора на Септември (София) .
В края на месец януари 1969 год. се извършва обединението на ЦСКA ''Червено знаме" и Септември. Не закъсняват и резултатите на обединените отбори, чиито треньори започват да работят много продуктивно и резултатно.

Истинските успехи на подрастващите идват на Спартакиадата през 1970г. в Толбухин /днес Добрич/. Първите републикански шампиони за ЦСКА са децата до 14г. Само 25 дни след първите шампиони, златните медали печелят и юношите младша възраст до 16г. Шампионки са и девойките старша възраст, а юношите старша възраст заемат 2-ро място. В основата на успехите са много тренировки и прословутият шампионски манталитет на ЦСКА.

10 години след създаването на хандбала в ЦСКА, клубът печели и първата си титла. Шампион през 1973г. става женският отбор. След тази първа титла, жените печелят шампионата още 10 пъти. Печелят също и 8 купи на България. Постепенно и мъжкият отбор започва да дава отпор на водещите клубове в хандбала. През 1970 г. са отпуснати и първите щатни бройки - Спас Бонев и Ангел Ганчев. На Спартакиадата през 1974 г. са спечелени първите медали - (сребърни) и вицешампионска титла. През същата година към мъжкия състав се присъединяват и юношите Николай Георгиев (Кайо) Димитър Николов (Мечката) и Валентин Денчев (Тенджи), спечелили златни медали във всички възрастови групи,  през които са преминали. Така школата създадена през 60-те, през 1976 год. за пръв път се поздрави с шампионската титла при мъжете. Навсякъде неизменно отборът е бил подкрепян от червените фенове, които често са били допълнителен играч.

След паметна първа титла, мъжкият отбор успява да стане шампион още 9 пъти. Спечелени са шампионските титли през 1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1987, 1989, 1990 и 1991 год. Спечелена е и 9 пъти Купата на България.

Николай Георгиев, Цвятко Начев, Рами Акулов, Станислав Пейков, Емил Търкаланов, Марин Маринов, Симеон Блажев, Христофор Митев, Росен Давидков, Иван Колайлъков, Станимир Джемперлиев, Симеон Христов, Веселин Петров, Славчо Георгиев и много други записват своите имена в плеадата шампиони с червената фланелка.

Състезателите на ЦСКА дълги години са били и гръбнака на националните ни отбори. През годините в редиците на ЦСКА дори е имало повече национали, отколкото са титулярните състезатели. Хандбалните отбори на ЦСКА имат и много сериозни успехи на международната сцена, като те са постигнати основно през 70-те и 80-те години, когато ЦСКА е фактор в европейския хандбал. И при мъжете, и при жените, ЦСКА стига няколко пъти до четвърфинали и в турнира за Купата на националните купи, и в турнира за Купата на европейските шампиони.

 

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 Wallet

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2021 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА