Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 137 445

Баскетболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Баскетболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Баскетболът е един от спортовете, които се развиват в ЦСКА още от създаването на клуба на 5 май 1948. При това „Септември при ЦДВ" поема практически целите мъжки и женски отбори на АС-23, което доказва нагледно и връзката между ЦСКА и първия армейски клуб в България. Новият отбор продължава със състава и актива на ЦДВ в текущото първенство. Още през есента на същата година е спечелено второто място, а през 1949 ЦДВ печели и първата в историята си титла по баскетбол. Тя е последвана от още две титли през следващите 2 сезона, а мъжете общо печелят 12 титли и 18 купи на страната до 2016 година. Основоположници на клуба са Константин Тотев, Илия Ангелов, Тонко Райнов, Любомир Катерински и др. По-късно в отбора играе и Константин Коцев, който след края на състезателната си кариера е артист в Народния театър. Тогава още войник, Коцев рецитирал откъси от пиеси пред своите съотборници и се помни като една от най-колоритните личности в "червения" клуб.

Най-силните периоди на мъжкия баскетбол в ЦСКА са 50-те години, както и средата на 60-те и 70-те години, когато са спечелени повечето титли, а в Европа са отстранени баскетболни колоси като ЦСКА (Москва), АЕК (Атина), Олимпиакос (Пирея) и Хувентуд (Бадалона). Така баскетболният ЦСКА печели признание и извън границите на България. Постигнати са класирания на полуфинал в турнира на носителите на национални купи през 1975 и четвъртфинали за Купата на европейските шампиони през 1966 и 1968. Общо за периода 1948-1974 баскетболните състави излъчват 26 майстори на спорта и множество национали.

Сред най-известните баскетболисти на ЦСКА са Димитър Донев, Климент Каменаров, Константин Тотев, Илия Ангелов, Тонко Райнов, Георги Малеев, Цвятко Барчовски, Темелаки Димитров, Атанас Голомеев, Петко Маринов, Милко Арабаджийски, Румен Пейчев и други. В ЦСКА са работили и известните треньори Любомир Катерински, Илия Семов, Косьо Тотев, Цвятко Барчовски, Омуртаг Кузманов и Петко Маринов.

След като прекратява състезателната си кариера, Петко Маринов веднага става треньор на ЦСКА. В средата на 80-те години на европейската сцена армейците се представят отново много добре, а истинските критерии, както и преди, са големите отбори и пълните зали, в които по това време ЦСКА играе. След промените на 10 ноември 1989 армейският баскетбол постепенно изпада в криза и е на път напълно да изчезне. Военните абдикират от развитието на спорта, което удря силно клуба, който след 1992 така и не успява повече да стигне до злато в шампионата и печели единствено Купата на България през 2005.

През сезон 2006/2007 начело на ЦСКА застават Емил Коен и Владимир Федяев, които имат амбицията да изправят колоса на крака. Възстановен е и женският баскетбол, като „Червените ангели" правят най-силния сезон в историята си. В България е постигнат златен дубъл, а най-големият връх е спечелването на престижната Адриатическа лига, която е сред най-силните турнири в Европа. Възходът обаче е кратък поради смъртта на Емил Коен през лятото на 2007.

След 2007-ма следват две бурни години, в които се сменят най-различни собственици, а в крайна сметка баскетболният клуб прекратява своята състезателна дейност. Чак през 2012 група ентусиасти начело с Александър Чакмаков и Робърт Гергов започват постепенно опити за възраждане на червения клуб. Поради липса на достатъчно финансиране на първо време те се заемат само с детско-юношеската школа, но амбицията е от сезон 2016-2017 отново да има и мъжки представителен отбор, който най-късно през 2017 да се завърне в елита.

Сподели:          

SponsorsA 1

A1 Wallet

Petrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2022 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА