Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 138 895

Волейболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

 
Волейболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Волейболът винаги е бил един от най-ярките представители на марката ЦСКА и в България, и по света. С общо 51 шампионски титли и 38 купи при мъжете и жените, както и с три спечелени Купи на европейските шампиони до 2016 година, трудно може да се намери друг спортен клуб, който да е донесъл повече отличия в Музея на спортната слава. От редиците на ЦСКА са произлезли някои от най - големите легенди на българския волейбол, записали имената си със златни букви не само в България, но и по света.

Волейболният ЦСКА съществува още от 5 май 1948 и е един от осемте вида спорт, които се развиват от „Септември при ЦДВ". Подобно на футболния клуб, и във волейбола името е сменяно няколко пъти през годините, като в различните периоди отборът се е състезавал като ЦДНВ, ЦДНА, ЦСКА, ЦСКА "Червено знаме", ЦСКА "Септемврийско знаме" и пак ЦСКА.

Точно както и във футбола, и волейболистите печелят първата си титла още в годината на създаването. Състезателите, които полагат основите на ВК ЦСКА са Костадин Шопов (играещ треньор на отбора), Драгомир Стоянов, Митко Димитров, Димитър Еленков, Константин Тотев, Иван Иванов, Димитър Димитров, Петър Шишков, Александър Велев, Милко Караиванов (в последствие става треньор на мъжките и женски гарнитури).

Волейболният ЦСКА бързо се утвърждава като водещ тим и при мъжете, и при жените не само в България, но и в Европа. През 1969 е спечелена Купата на европейските шампиони при мъжете, което е и първото отличие от такъв ранг в колективните спортове. Във финалния двубой ЦСКА победжава на два пъти румънския Стяуа Букурещ.

Именно спечеленият КЕШ помага и за популяризирането на волейбола в България като цяло. Следва и спечелване на Купа на носителите на национални купи през 1976. На финалите на този турнир се случва нещо невероятно. Доскорошният капитан на ЦСКА Димитър Каров, който вече играе в Италия, отказва да излезе срещу бившия си отбор. След този случай и въпреки че Димитър Каров 3 години подред е обявяван за най - добър играч в италианското първенство, отборът на КЛИПАН /Торино/ прекратява договора му. Тази негова постъпка обаче го остава с големи букви в червената история. Участията на мъжкия тим на ЦСКА във финалната четворка за Купата на европейските шампиони са общо седем на брой.

На вътрешна сцена ЦСКА е абсолютен хегемон, като постоянно ражда нови звезди. Голямата легенда на тима Борислав Кьосев има спечелени рекордните 9 шампионски титли плюс 7 купи на България, като изиграва над 2000 мача за червените.
Звездата на друга голяма легенда на ЦСКА Любо Ганев, изгрява през 1983 година, когато изиграва много силен първи мач за червените на турнир в Загреб. Любо Ганев се включва фантастично в мача с шампиона тогава на Югославия Младост Загреб и помага на ЦСКА да обърне мача, като успява да изненада всички с невероятните си качества. Борислав Кьосев и Любо Ганев получават изключително голямо признание и в Италия. Двамата са обявени за най - добра двойка чужденци, като нито за момент не са имали проблеми помежду си и винаги са се поддържали. Дори на провокативните въпроси кой е най - добрият български волейболист, нашите волейболисти с настоение отговарят: Любо Ганев е най - добрият нападател, а Борислав Кьосев е най - добрият волейболист.

През 1986 Борислав Кьосев получава още едно голямо признание, включен е в шестицата на света. След мач между България и Франция, френските вестници го наричат - „черната мистерия".

При жените положението е подобно. Купата на европейските шампиони е спечелена два пъти през 1979 и 1984. Успехите на женския тим пък са прелюдия към европейската титла на националния отбор от първенството в София през 1981, като гръбнакът на шампионския отбор е именно от ЦСКА. През 1982 отборът триумфира и за Купата на носителите на купи. От тази гледна точка спокойно може да се твърди, че състезателите на ЦСКА винаги са били колосите на националните отбори на България. През годините благодарение на шампионския дух и характер, клубът допринася за реализацията на няколко талантливи поколения волейболисти, превърнали се в живи легенди на българския волейбол.

След промените на 10 ноември 1989 волейболният ЦСКА успява известно време да задържи нивото си, продавайки някои от големите си звезди. До 1995 редовно печели титли и купи и при мъжете, и при жените. След това обаче оттеглянето на военните от управлението на клуба и липсата на адекватно частно финансиране води до логичен спад, който продължава цели 10 години. Все пак женският отбор успява от време на време да напомни за себе си с титли през 2000, 2004 и 2005 година.

Ситуацията се променя през 2008, когато на хоризонта се появяват сериозни инвеститори. В резултат, мъжете печелят три поредни дубъла в първенството, а в Шампионската лига са постигнати забележителни резултати. Така Александър Попов продължава да трупа медали на сметката на фамилията си, която е легендарна и достойна за книгата на рекордите.

През сезон 2009/10 ЦСКА се класира втори в групата си в Шампионската лига, заедно със Зенит (Казан), но отпада на осминафинал от Асеко Ресовия. През следващата година обаче ЦСКА играе отново на полуфинал в Европа. Това се случва в турнира за Купата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), след победа над Зираатбанк (Анкара) на четвъртфинала, като преди това тимът завършва на трето място в групите на Шампионската лига.

В този период женският отбор на ЦСКА също се представя блестящо и завоюва титлите за 2008, 2010, 2011 и 2012. През 2008, 2010, 2011 и 2013 е спечелена и Купата на България. През 2013 година мъжкият ЦСКА е напуснат от основния си спонсор и изпада в тежка финансова криза. Отборът е спасен от феновете на клуба, като необходимите средства са набрани чрез акцията "Сто сърца за ЦСКА". Този метод на финансиране се запазва и през следващите два сезона, а мениджърът Александър Попов е принуден да залага основно на юноши и славни ветерани, които обаче не могат по обективни причини да са конкурентни на най-добрите.

Все пак в края на 2015 година Александър Попов обявява на пресконференция, че дълговете са погасени и ЦСКА отново може да диша спокойно и да гледа напред към бъдещето.

Сподели:          

SponsorsPetrol

acibademcityclinic

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Хотел "Камчия"

Sponsors

Copyright © 2023 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА