Художествена гимнастика

Потребителски аватар
Zerobyte
Модератор
Модератор
Мнения: 16077
Регистриран: пет фев 24, 2017 3:17 pm

Художествена гимнастика

Мнение от Zerobyte »

Изображение

Армейци,

Днес легендата на ЦСКА и българската художествена гимнастика Мария Гигова празнува своя седемдесет и пети рожден ден! Тя е първата голяма звезда на българската художествена гимнастика.

Мария Гигова пробива в световния елит на Световното първенство в Копенхаген през 1967 година, където печели титлата на обръч. Две години по-късно Гигова става световна шампионка в многобоя и печели още титлите без уред, с обръч и с въженце на първенството на планетата във Варна.

През 1971 година тя отново е на световния връх на шампионата в Хавана, където печели златото в многобоя, както и титлите на лента и бухалки. През 1973 година Мария Гигова завоюва в Ротердам третата си поредна световна титла в многобоя, а към нея добавя златото на обръч.

След края на активната си състезателна кариера тя е неизменен член на техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ, а в периода между 1980 и 1992 г. е председател на институцията.

Председател е на Българската федерация по художествена гимнастика в периода от 1982 до 1989 г. и през 1999 г. Обявена е за "Гимнастичка на века" в света и в България. Мария Гигова е удостоена с орден "Стара планина" за своите заслуги към спорта.

Пожелаваме на Мария Гигова много здраве, щастие, лични и професионални успехи.
ABSOLUTUM DOMINUM 1948


Отговори