Спортен клуб по Самбо и Джудо ЦСКА - ИСТОРИЯ ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ 

Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 14133


Спортен клуб по Самбо и Джудо ЦСКА - ИСТОРИЯ (видео)Спортен клуб по Самбо и Джудо ЦСКА - ИСТОРИЯ

Самбото в ЦСКА има вече 48-годишна традиция. Началото е дадено през 1968 от покойния Нейко Делин, който бързо извежда клуба до традиционните за ЦСКА върхове. През годините състезателите по самбо на ЦСКА успяват да завоюват редица отличия и дават на България много европейски и световни шампиони в този спорт.

Георги Юсев е роден на 7 май 1959 , като цялата му кариера преминава в ЦСКА. Юсев става световен шампион по самбо през 1987 г. След края на активната си кариера продължава като треньор на ЦСКА и асистент в държавния тим. През 1991 г. влиза в УС на федерацията, а през 1996 получава признание за апостолската си самбо-мисия и е избран за генерален секретар. В тези години самбото изплува от анонимността и по популярност изпреварва много олимпийски спортове. Ентусиазмът му не остава незабелязан и от европейската федерация. Там първо го избират за председател на съдийската комисия, а от 2004 г. е член на Изпълкома на ЕСФ.

Едно от най-нашумелите имена в спортното самбо е на Борис Борисов. Големият му връх е 2014 година, когато става и световен шампион. Борис Борисов е убеден, че който се състезава за ЦСКА, не може да бъде посредствен спортист и винаги трябва да е устремен към върховете в България и в света. Според него емблемата на армейците е много задължаваща.

Валентин Минев е друга значима фигура в „червеното" самбо. Освен редица титли на републиканско ниво, той успява да покори и европейския връх на първенството във Варна през 1982, когато триумфира със златото в категория до 62 кг. Клубът по самбо продължава своето възходящо развитие и през новия век, когато спортът добива и още по-голяма популярност. През последните десет години ЦСКА е завоювал над 60 медала на европейския и световен тепих. Историческо остава постижението на Иван Илиев, който е петкратен европейски шампион за мъже в кат. +100 кг, а освен това успява да спечели и редица медали на световните първенства през последните няколко години.

При жените, армейските спортисти също имат впечатляващи международни успехи, които се свързват с имената на Мария Оряшкова, която е шесткратна европейска и петкратна световна шампионка.

Други видни имена при жените са Ваня Иванова и Мария Янчева, които също в различни периоди стъпват на световния връх. Така самбото става един от най-развиващите се клубове в рамките на ОСК ЦСКА и продължава да развива успешно мисията си да изгражда шампиони с червения екип.

Джудото в ЦСКА има вече 45 годишна история. Секцията по този олимпийски спорт е основана през 1967 г. от Божик Златков, който подготвя в последствие и първия български джудист, стигнал до схватка за медал на СП - Васил Пенчев. Това се случва през 1972 в категория абсолютна.

Големите успехи обаче идват през 80-те. През 1981 Атанас Вълчев в кат. 86 кг. става първият българин, европейски шампион за младежи. Година по-късно Атанас Герчев пък печели сребро на европейското първенство при мъжете в кат. до 60 кг. Клубът по джудо на ЦСКА е един от тези, които успяват да затвърдят възхода си и след промените през 1989г., а през 21 век е постигнат нов златен век за армейското джудо. Само от 2000 насам джудистите на ЦСКА печелят над 30 медала на европейски и световни първенства, което е исторически връх изобщо за този спорт в България. Иван Илиев става първият и единственият досега в историята на българското джудо състезател, който успява да стигне до голям шлем със спечелени 3 медала в една година. През 2004 Илиев завоюва бронзов медал от ЕП за младежи, сребърен медал от ЕП за мъже до 23 г. и бронзов медал от световното първенство- единственият в историята на джудото при младежите. Общо Иван Илиев има в своята колекция шест отличия от големи международни форуми за младежи и мъже. Най-големият връх в историята на българското джудо пък е дело на Георги Георгиев, който на Олимпийските игри в Атина през 2004 стига до брозна. Това е и единственият роден медал на Олимпиада в последните 30 год. Освен уникалният успех в Атина, Георгиев печели бронз и на три европейски първенства в периода 2000-2006.

Най-новата звезда на ЦСКА в джудото е Ивайло Иванов. През 2010 той печели европейската титла за кадети, а три години по-късно вече е европейски шампион при мъжете.

Най-големият триумф на Иванов до момента е Големият шлем в Абу Даби през 2015г.

Армейското джудо разполага и с изключително силни състезатели при жените. Ивелина Илиева е носителка на пет медала от европейски и световни първенства за девойки и жени, а Мария Янчева може да се похвали с два сребърни медала на европейски шампионати за девойки.

Сподели:      
АНКЕТА

Изберете играч на мача Лудогорец - ЦСКА

    Георги Китанов
    Станислав Манолев
    Николай Бодуров
    Божидар Чорбаджийски
    Антон Недялков
    Рубен Пинто
    Петрус Бумал
    Руи Педро
    Густаво Кулма
    Кирил Десподов
    Фернандо Каранга
    Кристиян Малинов
    Давид Симао
    Кевин Меркадо

Футболистът събрал най-много гласове ще бъде определен за играч на мача. Той ще изтегли един от гласувалите за него, който ще спечели фланелка с автограф. Анкетата е валидна до 20:00 на 24 май.Sponsors

M Tel

WINBET

Petrol


СПОНСОРИ

DMD Consult


SponsorsCopyright © 2017 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА


Методи на плащане


#CSKA

-->