Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ

потребители: 22651


Фехтовка ЦСКА - ИСТОРИЯФехтовка ЦСКА - ИСТОРИЯ

Началото на организираната дейност на фехтовката в ЦСКА е 1954 г., когато състезателят по фехтовка и модерен петобой Жорж Саев е назначен за играещ треньор по фехтовка и модерен петобой към ЦДНА. По негово време започва и приема на фехтовачи в спортната рота на ЦДНА, през която са минали и са се оформили като спортисти и шампиони: Асен Дяковски, Борис Ставрев, Жеко Спиридонов, Николай Генов, Христо Генчев и други. След уволняването на Саев през 1959г. и закриване на секцията, дейността по фехтовка е сведена до минимум и 2 години след това отпада като организирани занимания.

Възраждането на фехтовката в ЦДНА започва през есента на 1961 г., по настояване на ръководството на клуба. В редиците на ЦДНА е включена "Градска детско-юношеска школа по фехтовка", водена от треньора Иван Минчев, където има изключителни таланти, които във времето се превръщат в едни от най - добрите състезатели на България.

През 1962 година е обединението на ЦДНА с ДФС "Червено знаме", където са членували едни от най-добрите състезатели при юношите по фехтовка, израснали в градската спортна школа.

Най-изявения фехтовач е Траян Димитров, състезател на "Рапира". Той е 5 пъти републикански шампион за юноши младша и старша възраст, и мъже. През 1967г. той се класира на първо място на авторитетния международен турнир по фехтовка за мъже "Рамон Фонс" в Хавана, Куба (категория, която е равносилна на "Гранд при" в момента). Само месец по-късно, Димитров печели и първо място на международен турнир в Истанбул, Турция (равносилен на "А" категория в момента).

Възхода на фехтовката в ЦСКА започва от 1963-64 г., когато в армейската спортна школа са приети шампионът Светлин Кавгаджийски и Георги Стригулев на "Рапира". Оттогава до 1978г., в разстояние на повече от 15 години, фехтовачите на ЦСКА са основният гръбнак на всички национални гарнитури, като по-голямата част от състезателите са от "Градска детско-юношеска школа по фехтовка" и "Армейската спортна школа" на ЦСКА. Такива са Едмонд Йорданов, Валентин Николов, Лъчезар Геновски, Димитър Стоянов, Стефан Табаков и други.

В секця "Фехтовка" към ЦСКА се развиват всички видове оръжия на всички възрасти. Прословутият армейски дух и характер ражда много шампиони. Като връх в развитието на мъжката рапира можем да отбележим 1 място на рапира мъже-отборно на Балканиадата през 1970г., когато българският отбор, под ръководството на Иван Минчев, побеждава мъжкият отбор на Румъния - по това време световен шампион на рапира мъже от Монреал. Трима от четиримата национали в отбора са от ЦСКА.

За периода 1964 - 1980 година, през "Армейската спортна школа" са преминали и достигнали най-добрите си постижения редица талантливи фехтовачи от цялата страна, всичките титуляри в националните отбори. Особено трябва да се подчертаят класиранията на "Сабя" през 1970- пето място на Световно първенство в Истанбул, Турция, където в отбора са включени Анани Михайлов, Христо Христов, Мирослав Дудеков, Марин Иванов и Валентин Николов. Изключителни са и класиранията на Георги Чомаков и Николай Маринчешки на Световни първенства - едно второ място и две трети места. Класирането на трето място на Димитър Стоянов през 1982 год. на турнир в Париж, Франция,  на "Шпага" мъже /категория "Гранд при"/. Като цяло школата на ЦСКА дава през годините многократни Републикански и Балкански шампиони.

В периода 1964-1979 година ЦСКА дава на България големи шампиони и при жените: Това са състезателките на "Рапира" - Людмила Джубрилова, Николина Батулийска, Анета Бранкова, Антонина Дерменджиева, Мария Грозданова, Йорданка Беловска, Емилия Димитрова, Диляна Лакова, Любка Иванова, Люси Иванова, Полина Бъчварова и други.

През 1991 година, на Европейското първенство за мъже и жени във Виена, националният ни отбор, отново в по - голямата си част съставен от играчи на ЦСКА, постига ново страхотно постижение. За съжаление, през 1993 год. секция "Фехтовка" се преобразува според изискванията на Закон за спорта в "Клуб по Фехтовка", където за кратък период се развиват оръжията "Сабя" и "Рапира", но със затихваща дейност. Все пак, от 2015 година клубът е възроден и с пълна сила работи да достигане мястото, което е заемал в миналото.

Новото ръководство на клуба, съставено от опитни и млади треньори, възпитава малките състезатели с армейския дух и дисциплина, присъщи на клуба, наречен и доказал се във времето като „Люлка на шампиони". Ръководството на клуба по фехтовка продължава да се развива и да търси начини да доразвива своите състезатели по всички възможни начини. Желаещи не липсват, като остава само да се намери достатъчно време за работа.

Сподели:            

СПОНСОРИ

Харесай ЦСКА във Фейсбук

Sponsors

A 1Petrol

acibademcityclinic

motopoint.bg

Sponsors

Copyright © 2018 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА