Спортна акробатика ЦСКА - ИСТОРИЯ ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ 

Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 14133


Спортна акробатика ЦСКА - ИСТОРИЯ (видео)Спортна акробатика ЦСКА - ИСТОРИЯ

Спортната акробатика в ЦСКА датира от 1981г. с назначаването на щатният треньор Юри Инджов.

Идеята за възникване на спортната акробатика към спортната гимнастика е на Манол Манолов- началник сектор гимнастика по това време. Още с появяването на републиканските първенства, състезателите от ЦСКА завоюват първите медали. През 1982г. се обособява секция по спортна акробатика с председател Минчо Тодоров.

На Световното първенство през 1982 в Лондон, Елена Филипова, с личен треньор Николай Михов, завоюва първия бронзов медал за червения клуб. След това с назначаването на Крася Тенева и хореограф Даниела Хинкова се сформира много добър треньорски колектив и съчетан със силата на чевената фланелка дава нови впечатляващи резултати.

Следват години на отлични резултати от Световни първенства, Световни купи и Европейски първенства. Началото е поставено от тройката Ангелина Маджарова, Силва Минкова и Соня Гонева, които на Световното първенство в София през 1984 завоюваха три златни медала. Само година по - късно армейската тройка постига още едни връх. На Европейското първенство в Германия през 1985 година Ангелина Маджарова, Силва Минкова и Соня Гонева печелят златните медели. И въпреки че златните ни момичета прекратяват спортните си кариери, червения клуб ражда нова златна тройка.

Новата тройка Любов Чолакова, Соня Ангелова и Людмила Кръстева са безапелационни шампионки на Световното първенство в Рен, Франция, през 1986 година, като дублират успеха си и на Европейското първенство следващата година във Вроцлав, Полша.

Година след година ЦСКА продължава да обогатява колекцията си от медали. Многократни златни медалисти са Боянка Ангелова- обявена за най - титулуваната акробатка в България, Василена Пенова, Соня Ангелова, Людмила Кръстева, Йордан Цинцарски, Георги Милев, Борислава Станкова.

През 1995 и 1996 година смесената ни двойка Ивайло Кацов и Капка Тодорова стават последователно световни, а след това и европейски шампиони.

Традицията ЦСКА да трупа медали не само от Републикански, но и от Световни и Европийски първенства и Световни купи продължава и след 2000 година, когато конкуренцията по света става още по-голяма, а спортът в България запада. През 2005 година на Европейското първенство в Атина, поредната силна смесена двойка на ЦСКА Недко Костадинов и Ивона Стефанова отново се качва на почетната стълбичка, завоювайки бронзовите медали. Един от младите таланти на червената школа Денис Андреев, също с гордост се състезава за ЦСКА и продължава да печели медали по примера на своите предшественици. Както в почти всички видове спорт, и спортната акробатика на ЦСКА е най - титулуваният клуб в България, а медалите, които печели клубът, се увеличават с всеки изминал ден.

Сподели:      
АНКЕТА

Изберете играч на мача Лудогорец - ЦСКА

    Георги Китанов
    Станислав Манолев
    Николай Бодуров
    Божидар Чорбаджийски
    Антон Недялков
    Рубен Пинто
    Петрус Бумал
    Руи Педро
    Густаво Кулма
    Кирил Десподов
    Фернандо Каранга
    Кристиян Малинов
    Давид Симао
    Кевин Меркадо

Футболистът събрал най-много гласове ще бъде определен за играч на мача. Той ще изтегли един от гласувалите за него, който ще спечели фланелка с автограф. Анкетата е валидна до 20:00 на 24 май.Sponsors

M Tel

WINBET

Petrol


СПОНСОРИ

DMD Consult


SponsorsCopyright © 2017 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА


Методи на плащане


#CSKA

-->