Спортен клуб по художествена гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ 

Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 14133


Спортен клуб по художествена гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ (видео)Спортен клуб по художествена гимнастика ЦСКА - ИСТОРИЯ

Художествената гимнастика е от спортовете, в които именно ЦСКА дава началото на най-големите български постижения и ражда едни от най-големите имена, които прославят родината по целия свят.

Началото на армейската художествена гимнастика е свързано с името на легендарната Жулиета Шишманова. Тя започва своята кариера в спортната гимнастика още като ученичка. През 50-те години Шишманова се насочва към художествената гимнастика, където дава началото на българската школа в този спорт. Големият принос на Жулиета Шишманова е като треньор. Нейни възпитанички са легенди в гимнастиката като Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова. За своя огромен принос в развитието на художествената гимнастика, Жулиета Шишманова е наградена с многобройни отличия от българската държава. Именно нейната състезателка Мария Гигова е и гимнастичката, която носи първите световни успехи на ЦСКА и България в този спорт. Първият пробив идва на Световното първенство в Чехия през 1965. Само две години по-късно, в Копенгахен, идва и първият златен медал на Световно първенство, който е спечелен на съчетанието с обръч.

През 1969 Гигова печели и първата си световна титла в многобоя, а към нея добавя златен медал без уред, златен медал с обръч, златен медал с въже и сребърен медал с топка. Триумфалният поход на Мария Гигова продължава и на Световното в Хавана през 1971, където тя печели отново световната титла в многобоя в комплект със златен медал с бухалки и бронзов медал с лента. Третата поредна световна титла на Мария Гигова е завоювана в Ротердам през 1973, където освен в многобоя, тя триумфира със златото с обръч, а с бухалки и лента печели бронз.
Мария Гигова остава в гимнастиката и след края на своята славна кариера. Тя дълги години е в ръководството и на българската, и на световната федерация по гимнастика, където също дава своя сериозен принос за развитието на спорта.

Друга видна възпитаничка на Жулиета Шишманова в армейската художествена гимнастика е Румяна Стефанова, която заедно с Мария Гигова налага българската школа в световен мащаб. Стефанова участва на 4 световни шампионата, в които печели два златни медала от ансамбловите съчетания на световните първенства във Варна и Хавана и бронзов медал от Копенхаген. Победителка е и в многобройни републикански и международни турнири. Загива в самолетната катастрофа заедно с Жулиета Шишманова и девойките от националния отбор по художествена гимнастика на 16 март 1978 г. на път за международен турнир в Полша.

Първият олимпийски медал за България в художествената гимнастика също е завоюван от състезателка на ЦСКА. Това е Адриана Дунавска, която в Сеул печели сребърен медал. Кариерата на Дунавска, която тренира в ЦСКА под ръководството на Борислава Кютчукова и Светла Колтчевска, включва много върхове, сред които златен медал с топка на европейското първенство през 1986, злато на лента и сребро в многобоя на световното във Варна през 1987, европейска титла в многобоя в Хелзинки през 1988 и европейска купа през 1989 в Хановер. Адриана Дунавска печели и бронз в многобоя на световното първенство през 1989 в Сараево. Нейната сестра - близначка Камелия също оставя сериозна диря в художествената гимнастика като част от ансамбъла на националния отбор.

Камелия Дунавска печели златни медали от европейското първенство в Хелзинки през 1988 и от световното първенство във Варна през 1987 г. След края на кариерата си Камелия Дунавска става треньорка по художествена гимнастика и за кратко треньор на националния ансамбъл.
Човекът, който продължава да поддържа огъня в ЦСКА и да дърпа конците, е Евгения Стоева. Тя е заместник-председател на клуба по художествена гимнастика и целият й съзнателен живот минава при армейците.

В новата ера на художествената гимнастика в ЦСКА Биляна Проданова е най-конвертируемото и известно име. Пътят на Биляна Проданова е обсипан със сълзи заради контузиите, но има и сълзи от щастие, които тя никога няма да забрави.
Биляна Проданова започва късно да се занимава с художествената гимнастика, но с много труд и упорство стига до върха, а това не остава незабелязано.

Независимо от успехите в миналото и настоящето, клубът по художествена гимнастика продължава да изпитва трудностите, които имат и останалите армейски отбори. Желаещите да се занимават с грациозния спорт в ЦСКА са твърде много, но нито едно дете не е върнато и това е причината от 10 години червените да имат и втори клуб - "Дунавска ЦСКА", за да могат всичките да участват в републиканските първенства.

Сподели:      
АНКЕТА

Изберете играч на мача Лудогорец - ЦСКА

    Георги Китанов
    Станислав Манолев
    Николай Бодуров
    Божидар Чорбаджийски
    Антон Недялков
    Рубен Пинто
    Петрус Бумал
    Руи Педро
    Густаво Кулма
    Кирил Десподов
    Фернандо Каранга
    Кристиян Малинов
    Давид Симао
    Кевин Меркадо

Футболистът събрал най-много гласове ще бъде определен за играч на мача. Той ще изтегли един от гласувалите за него, който ще спечели фланелка с автограф. Анкетата е валидна до 20:00 на 24 май.Sponsors

M Tel

WINBET

Petrol


СПОНСОРИ

DMD Consult


SponsorsCopyright © 2017 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА


Методи на плащане


#CSKA

-->