Шахматен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ 

Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 14133


Шахматен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ (видео)Шахматен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Шахматът е един от осемте спорта, които са част от ЦСКА още от 5 май 1948 година. През първите години отборите се състезават под името Народна войска, а в различни периоди през клуба минават едни от най-ярките имена в българския шах, които носят и редица международни успехи на родината.

ЦСКА печели и първото в историята републиканско първенство по шахмат, което се провежда през 1950 година. По-късно са завоювани още две отборни титли при мъжете и две при жените, както и десетки индивидуални титли на видни армейски шахматисти.

Първоначално в клуба треньор е Александър Цветков, един от най-силните български шахматисти по това време, играл партия на Олимпиадата в Буенос Айрес през 1938 година срещу четвъртия световен шампион Александър Алехин. Цветков е 6-кратен шампион на България. Участвал е на 4 Oлимпиади и има огромен принос за развитието на българския шахмат. Той е и първият български шахматист, удостоен със званието международен майстор.

Първия български гросмайстор и шампион на България през 1958 година Милко Бобоцов, също е състезател на шахматен клуб ЦСКА. Той участва в 8 шахматни олимпиади с националния отбор на България, като в четири от тях играе на първа дъска. Бобоцов стига и до бронзов медал с отбора на България от Олимпиадата в Лугано през 1968 година. В негова памет през 2010 година шахматен клуб ЦСКА организира специален мемориал "Милко Бобоцов".

Друга голяма фигура в историята на армейския шах е гросмайстор Васил Спасов. Той е 6-кратен шампион на България и по този начин се нарежда на 2-3 място във вечната ранглиста на страната. Спасов е и световен юношески шампион от Тунха, Колумбия, през 1989 година.
Неговат съпруга Антония Иванова е шесткратен шампион на България за жени. Четири пъти е финиширала втора. Първите две титли тя печели с уникален резултат - 10 победи от 10 партии и 8 победи от 8 партии. Антония Иванова е участник и в първите две олимпиади за националния отбор на България.

През 70-те години под ръководството на международния майстор Петър Орев, юношите на ЦСКА стават 6 пъти подред шампиони на България - нещо, което и до ден-днешен е без аналог в историята на българския шахмат. Сериозна диря в историята оставя и Мая Коен, която също става шампион на България през 1992 година, а преди това тя печели и републиканската титла при девойките до 20 години.

Безспорно една от най-знаковите фигури в цялата история на „червения шах" е гросмайстор Кирил Георгиев. В своята богата визитка той има шест индивидуални шампионски титли на България - 1984, 1986, 2013, 2014 и 2015.

Сподели:      
АНКЕТА

Изберете играч на мача Лудогорец - ЦСКА

    Георги Китанов
    Станислав Манолев
    Николай Бодуров
    Божидар Чорбаджийски
    Антон Недялков
    Рубен Пинто
    Петрус Бумал
    Руи Педро
    Густаво Кулма
    Кирил Десподов
    Фернандо Каранга
    Кристиян Малинов
    Давид Симао
    Кевин Меркадо

Футболистът събрал най-много гласове ще бъде определен за играч на мача. Той ще изтегли един от гласувалите за него, който ще спечели фланелка с автограф. Анкетата е валидна до 20:00 на 24 май.Sponsors

M Tel

WINBET

Petrol


СПОНСОРИ

DMD Consult


SponsorsCopyright © 2017 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА


Методи на плащане


#CSKA

-->