Баскетболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ 

Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 14133


Баскетболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ (видео)Баскетболен клуб ЦСКА - ИСТОРИЯ

Баскетболът е един от спортовете, които се развиват в ЦСКА още от създаването на клуба на 5 май 1948. При това „Септември при ЦДВ" поема практически целите мъжки и женски отбори на АС-23, което доказва нагледно и връзката между ЦСКА и първия армейски клуб в България. Новият отбор продължава със състава и актива на ЦДВ в текущото първенство. Още през есента на същата година е спечелено второто място, а през 1949 ЦДВ печели и първата в историята си титла по баскетбол. Тя е последвана от още две титли през следващите 2 сезона, а мъжете общо печелят 12 титли и 18 купи на страната до 2016 година. Основоположници на клуба са Константин Тотев, Илия Ангелов, Тонко Райнов, Любомир Катерински и др. По-късно в отбора играе и Константин Коцев, който след края на състезателната си кариера е артист в Народния театър. Тогава още войник, Коцев рецитирал откъси от пиеси пред своите съотборници и се помни като една от най-колоритните личности в "червения" клуб.

Най-силните периоди на мъжкия баскетбол в ЦСКА са 50-те години, както и средата на 60-те и 70-те години, когато са спечелени повечето титли, а в Европа са отстранени баскетболни колоси като ЦСКА (Москва), АЕК (Атина), Олимпиакос (Пирея) и Хувентуд (Бадалона). Така баскетболният ЦСКА печели признание и извън границите на България. Постигнати са класирания на полуфинал в турнира на носителите на национални купи през 1975 и четвъртфинали за Купата на европейските шампиони през 1966 и 1968. Общо за периода 1948-1974 баскетболните състави излъчват 26 майстори на спорта и множество национали.

Сред най-известните баскетболисти на ЦСКА са Димитър Донев, Климент Каменаров, Константин Тотев, Илия Ангелов, Тонко Райнов, Георги Малеев, Цвятко Барчовски, Темелаки Димитров, Атанас Голомеев, Петко Маринов, Милко Арабаджийски, Румен Пейчев и други. В ЦСКА са работили и известните треньори Любомир Катерински, Илия Семов, Косьо Тотев, Цвятко Барчовски, Омуртаг Кузманов и Петко Маринов.

След като прекратява състезателната си кариера, Петко Маринов веднага става треньор на ЦСКА. В средата на 80-те години на европейската сцена армейците се представят отново много добре, а истинските критерии, както и преди, са големите отбори и пълните зали, в които по това време ЦСКА играе. След промените на 10 ноември 1989 армейският баскетбол постепенно изпада в криза и е на път напълно да изчезне. Военните абдикират от развитието на спорта, което удря силно клуба, който след 1992 така и не успява повече да стигне до злато в шампионата и печели единствено Купата на България през 2005.

През сезон 2006/2007 начело на ЦСКА застават Емил Коен и Владимир Федяев, които имат амбицията да изправят колоса на крака. Възстановен е и женският баскетбол, като „Червените ангели" правят най-силния сезон в историята си. В България е постигнат златен дубъл, а най-големият връх е спечелването на престижната Адриатическа лига, която е сред най-силните турнири в Европа. Възходът обаче е кратък поради смъртта на Емил Коен през лятото на 2007.

След 2007-ма следват две бурни години, в които се сменят най-различни собственици, а в крайна сметка баскетболният клуб прекратява своята състезателна дейност. Чак през 2012 група ентусиасти начело с Александър Чакмаков и Робърт Гергов започват постепенно опити за възраждане на червения клуб. Поради липса на достатъчно финансиране на първо време те се заемат само с детско-юношеската школа, но амбицията е от сезон 2016-2017 отново да има и мъжки представителен отбор, който най-късно през 2017 да се завърне в елита.

Сподели:      
АНКЕТА

Изберете играч на мача Лудогорец - ЦСКА

    Георги Китанов
    Станислав Манолев
    Николай Бодуров
    Божидар Чорбаджийски
    Антон Недялков
    Рубен Пинто
    Петрус Бумал
    Руи Педро
    Густаво Кулма
    Кирил Десподов
    Фернандо Каранга
    Кристиян Малинов
    Давид Симао
    Кевин Меркадо

Футболистът събрал най-много гласове ще бъде определен за играч на мача. Той ще изтегли един от гласувалите за него, който ще спечели фланелка с автограф. Анкетата е валидна до 20:00 на 24 май.Sponsors

M Tel

WINBET

Petrol


СПОНСОРИ

DMD Consult


SponsorsCopyright © 2017 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА


Методи на плащане


#CSKA

-->