Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 129 030

1992 ★ Голът на Парушев детронира Парма, а Лечков, Трифон Иванов, Метков и Андонов дирижират вещо

 
1992 ★ Голът на Парушев детронира Парма, а Лечков, Трифон Иванов, Метков и Андонов дирижират вещо

Състав на ЦСКА за сезон 1991-1992: Клекнали, отляво надясно: Александър Александров (рехабилитатор), Анатоли Нанков, Трифон Иванов, Кирил Метков, Ивайло Андонов, Красимир Безински, Стойчо Стоилов, Ивайло Киров, Антон Димитров, Стефан Драганов, Павел Дочев, Виктор Георгиев; Прави: Аспарух Никодимов (старши треньор), Цветан Йончев (треньор), Петър Богданов (треньор по физическата подготовка), Божин Божинов (администратор), Ивайло Иларионов, Христо Марашлиев, Радослав Видов, Лъчезар Танев (капитан), Георги Велинов, Румен Ненов, Росен Кирилов, Зарко Мачев, Стефан Колев, Петър Аджов, Милен Радуканов, Йордан Лечков, Георги Илиев (селекционер), Добри Димов (домакин), д-р Павел Филипов (лекар на отбора), Стоян Йорданов (треньор).

ЦСКА отново става шампион на България, но с някои позабравени и завърнали се в отбора футболисти, както и с няколко нови лица. Отново в червения лагер са Георги Велинов, Лъчезар Танев, Ивайло Киров и Красимир Безински, както и новите Йордан Лечков, Ивайло Андонов, Велиян Парушев, Тодор Праматаров, Павел Дочев, Росен Кирилов, Стефан Драганов, Трифон Иванов, Кирил Метков, Зарко Мачев и Йордан Маринов. Именно те са тези, които ще вдигнат малко по-късно 27-та шампионска титла.

Сезонът стартира отлично с победа с 4:0 при гостуването на Добруджа, а Тодор Праматаров и Йордан Лечков на два пъти се разписват във вратата на добричлии. След това следват нови победа след победа, като през сезона Миньор е разбит със 7:0 - най-резултатният мач на армейците в това първенство.

Тимът на Аспарух Никодимов завършва с 47 точки, две повече от втория Левски и на 10 пред Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив и Етър, които финишират с еднакъв актив.

ЦСКА не оставя трайна следа в участието си в турнира за Купата на България, след като отпада на 1/4-финал от Пирин, въпреки че печели домакинството си с 2:0 след два гола на Кирил Метков. На реванша в Благоевград червените отстъпват с 0:3.

Най-резултатният играч на ЦСКА през сезона става Йордан Лечков със 17 попадения, а друг новобранец - Ивайло Андонов, записва на сметката си 16. Армейците са и най-резултатният отбор в това първенство, след като поразяват противниковата врата 74 пъти.

В турнира за Купата на УЕФА в първия кръг е отстранен италианският Парма, който по това време започва да се налага като един от големите на Апенините, а в последствие и в Европа. Със спонсор като "Пармалат" и много милиони зад гърба си, италианците успяват да измъкнат 0:0 в София, а на реванша почти до самия край водят с 1:0. Тогава на сцената изгрява звездата на Велиян Парушев, който с глава в 88-та минута потапя в скръб стадион "Енио Тардини" и праща ЦСКА в следващия етап. Успехът до голяма степен е и благодарение на вратаря Георги Велинов, който в течение на мача отразява дузпа, а също така прави няколко невероятни спасявания.

Сподели:          

СПОНСОРИ

A1 Mobile App

Sponsors

A 1Petrol

acibademcityclinic

motopoint.bg

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Sponsors

Copyright © 2020 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА