Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 129 090

1981 ★ ЦСКА детронира славния Нотингам и отново е шампион

 
1981 ★ ЦСКА детронира славния Нотингам и отново е шампион

Състав на ЦСКА за сезон за 1980-1981: Клекнали, отляво надясно: Георги Илиев, Васил Тинчев, Цветан Йончев, Красимир Горанов, Ангел Рангелов, Иван Зафиров (капитан), Ангел Калбуров; Прави: Красимир Досев, Ружди Керимов, Аспарух Никодимов (старши треньор), Димитър Пенев (треньор), Никола Христов, Иван Методиев, Георги Велинов; Трети ред: Васил Симов, Цоньо Василев, Спас Джевизов, Йордан Филипов, Георги Димитров, Динко Димитров, Пламен Марков. От снимката липсват взелите участие през сезона: Никола Велков, Радослав Здравков, Стойчо Младенов, Марио Вълков, Методи Томанов и Тошо Арсов.

Плеяда от големи футболисти стават част от един невероятен отбор на ЦСКА. Червените, водени от тандема Аспарух Никодимов и Димитър Пенев, детронират европейския клубен шампион Нотингам. Англинаните по това време нямат аналог на международната сцена и мачкат всичко по пътя си, преди да срещнат армейците. Англичаните, които са действащ шампион (тогава в КЕШ - Купа на европейските шампиони) и изключително силен отбор, отстъпват с по 0:1 и в двата мача. Победното попадение в София реализира Цветан Йончев, а на реванша на "Сити Граунд" Ружди Керимов. След това ЦСКА изхвърля и полския първенец Шомберки Битом, но след това среща за първи път в своята история английския гранд Ливърпул. След загуба с 1:5 на "Анфийлд Роуд" в първата среща и детинска грешка на вратаря Тошко Арсов за 0:1 на реванша в София, армейците напускат надпреварата.

Стойчо Младенов и Радослав Здравков вече са получили права да играят за ЦСКА, от което червените се възползват максимално, а тимът е подсилен още от Никола Велков, Красимир Досев, Ружди Керимов и завърналият се от Сливен Георги Илиев.

ЦСКА отново става шампион на България, след като завършва сезона с 40 точки, четири повече от Левски и пет пред Тракия Пловдив.

ЦСКА печели Купата на България, като турнирът се провежда в странен формат - елиминации, а след това финална четворка, която е спечелена от червените, а с това и трофеят. Сред четирите отбора, които трябва да определят победителя, освен ЦСКА, са още Левски, Тракия Пловдив и Славия. Тимът на Аспарух Никодимов завършва с три победи от три възможни - 3:1 срещу Тракия в Пловдив и два успеха с по 1:0 над Славия и Левски, като срещу белите се разписва Спас Джевизов, а срещу сините Стойчо Младенов.

Армейците отпадат на 1/8-финалите в турнира за Купата на Съветската армия, след като отстъпват на ЖСК Спартак Варна с 1:2.

Сподели:          

СПОНСОРИ

A1 Mobile App

Sponsors

A 1Petrol

acibademcityclinic

motopoint.bg

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Sponsors

Copyright © 2020 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА