Български  English  
ЦСКА - ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ
потребители: 129 090

1980 ★ 20-та шампионска титла е белязана от задната ножица на Джевизов срещу сините

 
1980 ★ 20-та шампионска титла е белязана от задната ножица на Джевизов срещу сините

Състав на ЦСКА за сезон 1979-1980: Клекнали, отляво надясно: Ангел Рангелов, Цоньо Василев, Иван Зафиров (капитан), Спас Джевизов, Васил Симов, Иван Методиев, Цветан Йончев, Ангел Калбуров; Прави: Георги Велинов, Аспарух Никодимов (старши треньор), Динко Димитров, Красимир Горанов, Марио Вълков, Васил Тинчев, Никола Христов, Пламен Марков, Георги Димитров, Димитър Пенев (треньор), Йордан Филипов

След четири сезона суша, ЦСКА отново е на върха в България. Отборът на червените е подсилен от Георги Славков, Методи Томанов, Динко Димитров и Васил Тинчев, но за сметка на това е напуснат от опитните Божил Колев, и Георги Денев. Това не се отразява на мощта на състава, който финишира първи през сезон 1979/80. Любопитен факт е, че през лятото на 1979 година са привлечени още Стойчо Младенов от Берое и Радослав Здравков от Локомотив София, но техните клубове не им разрешават да преминат в ЦСКА и се случва нещо нормално за нашите географски ширини - БФФ (Българска футболна федерация) отнема "завинаги" техните състезателни права, но по-късно наказанието им е намалено до една година и три месеца забрана за участие в официални мачове.

Момчетата на треньора Аспарух Никодимов финишират на първото място с 46 точки, една повече от Славия, а вечният съперник Левски остава на трета позиция с 37 пункта.

Едно от най-запомнящите се неща през сезона е задната ножица на Спас Джевизов във Вечното дерби с Левски, което армейците печелят с 3:2 на 22 март 1980 година. Джевизов отбелязва две попадения, а другото е дело на Марио Вълков.

В турнира за Купата на Съветската армия ЦСКА не останя кой знае каква следа през този сезон, след като отпада на 1/4-финал от Академик София след загуба с 1:2.

Сподели:          

СПОНСОРИ

A1 Mobile App

Sponsors

A 1Petrol

acibademcityclinic

motopoint.bg

Костюми "HUGO BOSS"

Армейско пиво

Sponsors

Copyright © 2020 ЦСКА
Всички права запазени.

Последвайте ЦСКА